Съчетаха сбора на Дебнево с откриването на обновената школска сграда

Минко АкимовРъководството на ОУ „Любен Каравелов“ в Дебнево и Кметството организираха на 30 октомври, когато е традиционният селски сбор, тържествено откриване на възстановената и обновена училищна сграда. Представен бе и проектът „Дебнево – 2010“, финансиран от Община Троян.
Пред жителите на селото и официалните гости – кмета на общината Минко Акимов, председателя на Общинския съвет инж.Ангел Балев,зам.-областния управител Сашо Данков, строителния предприемач инж.Лилия Цанкова, кмета на Дебнево Румяна Лазарова и кмета на съседното село Дамяново, директорът на училището Анелия Подаяшка изрази своята благодарност към всички, допринесли да се върне радостта на селото и на децата. Става дума за възстановената в прилични срокове училищна сграда, част от която пострада през февруари 2009-а г. от голям пожар. Унищожена бе материалната база в 5 класни стаи, в дирекцията, учителската стая и физкултурния салон, изгоря покривът на училището. Щетите възлизаха на половин милион лева. Община Троян кандидатства с проект пред Комисията по бедствия и аварии, но бе одобрена само половината сума. С тези средства и с 40 хил.лв. от застраховката на училището бяха извършени строителните дейности по възстановяването на сградата, съобщи Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Община Троян.
С проект, одобрен от Обществения форум – „Дебнево – 2010“, е бил възстановен достъпът до средновековната крепост в селото, намираща се непосредствено до училището. . Бюджетът на проекта е  5 331 лв.,от които собственият принос е 1333лв., а от общината са предоставени 3 998 лв.
Преди да пререже лентата  и да открие  възстановената училищна сграда, кметът на общината Акимов казал, че построеното не е нещо случайно.  „И трябва да се знае, че направеното през последните две години в общината и това, което предстои да се направи през следващите две, е  значително повече от извършеното в сферата на образованието през  последните трийсет години.  Става въпрос за обновените миналата година 7 училища и детски градини по Проекта за  енергийна ефективност „Козлодуй“, шестте училища и детски градини, които ще бъдат напълно реконструирани през следващите две години.  Само преди два дни, в СОУ „Васил Левски“ в Троян ние открихме три нови обекта –  изцяло преасфалтирания двор, обновени и направени нови подходи към училището, две изключително модерно обзаведени компютърни зали.  Така че задачата, която сме си поставили и влагането на малко повече от 9 млн.лв. през последните  години, дават основание да се гордеем и да сме убедени, че нашите деца ще учат и в детските градини, и в училищата при едни много добри условия.“, изтъкнал градоначалникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.