Село Балабанско вече има своя духовен храм

Село Балабанско вече има своя духовен храм “ Всички ние си изградихме този храм  и сме доволни, че оставяме нещо в наследство на децата и внуците си с надеждата да го пазят и да го съхранят за техните деца и внуци.“ Това каза Диана Добрева, член на църковното настоятелство на новоосвещение храм в Балабанско по време на тържеството в събота. Както е известно, лично Ловчанският владика Гавриил извърши освещаването на църквата „Свети Георги “ в селото. Сбъдна се една голяма мечта на жителите на селото  – да имат своята духовна обител.
Присъстваха десетки жители и гости на селото, някои си бяха дошли след многогодишно отсъствие – специално за този ден. Празникът на Балабанско вече ще се отбелязва на Гергьовден.Ето повече информация, предоставена от Маргарита Генкова:
Проектът е  на арх. Бюро „МОРА“ – Марин и Гергана Попови. 
Началото на съграждането беше през 2002г. когато сестрите Радка Сеизова и Димка Георгиева даряват мястото за изграждане на  параклиса, като единственото им условие е той да носи името на Св. Георги. Тогава кметски наместник на Балабанско е Невена Балабанова,  която има  голяма заслуга за  осъществяването на  тази идея, както и църковното настоятелство с председател Минко Пенчев.  По-късно изграждането на параклиса  бе подето от   кметския наместник Минчо Влаховски, който  със сърце и душа продължи работата, и който за съжаление не можа да дочака този  ден, в който   балабанчани могат да се радват на своя храм. Диана Добрева – член на настоятелството говори за хората, които помогнаха за неговото изграждане.  Те са много, но бих искала да спомена имената на:  Ловчански митрополит Гавриил, Община Троян,   фирма „Гарант“ – Пламен Юручков – строител на обекта,  Найден Стаевски, Павел Панков, Стела Стаевска, СД „Добреви – Троян е сие“, д-р Иван Гаврилов, фирма „Дениба“ – Димитър Влаховски, Диляна и Минко Влаховски, Невена и Минко Балабанови,  Фирма „Калинел“ – Марин Радевски,  Пламена Лесидренска –  изработила иконите и дарила три от тях, Снежина и Пеньо  Гурлевски, Гечо Кацаров,  „РИКО СТИЛ“ – Троян – Христо Йовчевски, Дако Даков и Събчо Радионов и много, много други  участвали с труд и средства  в това благородно дело.
Кметът на общината Минко Акимов поздрави присъстващите с  пожеланието  вратите на този храм да бъдат отворени  и хората да влизат в него с вяра и надежда .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.