Троян с регистриран „Временен приют“ за животни

Троян с регистриран "Временен приют" за животни Удостоверение за регистриран  животновъден обект „Временен приют“ за кучета, издаден от ОДБХ в Ловеч, притежава вече община Троян. Така в момента единствено тук от цялата област Ловеч има такъв приют. Кметът на областния център Ловеч Минчо Казанджиев дори бе санкциониран заради изоставането по тези изисквания. В приюта кучетата ще  се обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и ако никой не пожелае да ги вземе за отглеждане, ще бъдат връщани на мястото,  от  което са заловени. На евтаназия подлежат само неизлечимо болни и агресивни животни. Капацитетът на приюта е за 30 кучета.
Той е в сградите на бившия свинарник,  площта  му е 274 кв.м.   За преустройството са изразходени 17 039 лв. /  14 915 лв. изплатени от Общината и 2 124 лв. от „Комунални услуги“/. За дейността  му в бюджета на общината са предвидени и одобрени с решение на ОбС 55 000 лв., в това число за заплати и осигуровки – 13 200 лв. Числеността на персонала, работещ в приюта, е: управител, шофьор-ловец и ловец, ветеринарен лекар на граждански договор. Всички притежават сертификат за хуманно отношение към животните, издаден от Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. За  залавянето и транспортирането на кучетата е преустроен автомобил УАЗ, оборудван с метални клетки.
През 2001г. на „Комунални услуги“  бе възложено да изгради изолатор за безстопанствени кучета, който просъществува 5 години до 2007-а, когато бе закрит, тъй като не отговаряше на новите законови изисквания и евростандартите. Проблемът с безстопанствените и скитащи кучета в Троян и селата продължава иначе да боде очите, тъй като такива животинчета често може да се видят, хранени от по-жалостивите граждани и недолюбвани от останалите. Както всичко в нашата мила татковина и тойобаче се очертава като нерешим в обозримото бъдеще, тъй като самотните кучета стават такива заради недобросъвестни бивши стопани, което няма как да бъде променено, като се има предвид в какво състояние е така нареченото гражданско съзнание у българина.

2 thoughts on “Троян с регистриран „Временен приют“ за животни”

  1. И каква е ползата,като ще се връщат кучетата пак по улиците????????????

  2. Добре е, че има приют, но защо не приберете кучетата в него? В района на стадиона се разхожда необезпокоявана глутница и въпреки подадените сигнали, тя е на свобода! Смисълът на тези неща не е да се хвалим, че ги има, а дали ги използваме рационално, в интерес на гражданите. Какво като сте дали пари за приют, а песовете пак се разхождат? Просто екологът на общината да провери как „Комунални услуги“ си изпълняват задълженията. Защото има еколог, има приют, има отговорно лице, има автомобил за събиране на кучета и … има и кучета по улиците. Какъв е смисълът? Не хабете поне пари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.