Троян за втори път в „Часът на Земята“

Тази година община Троян отново ще се включи в световната инициатива „Часът на Земята“, съобщи Маргарита Генкова, Връзки с обществеността. За 1 час – от 20,30ч. до 21,30ч. на 27. март ще бъде изключено осветлението на сградата на общинската администрация. Заедно с фасадното осветление ще изгаснат и 6 улични лампи по една от главните улици – „Христо Ботев“, както и уличните лампи на паркинга южно от сградата на общината.
Общинското ръководство  призовава  жителите на Троян  също да изгасят през този един час осветлението в домовете си и така заедно с милионите хора по цял свят да демонстрират общи усилия за значима промяна.
В България акцията е подготвяна от международната природозащитна организация „Световен фонд за дивата природа: Дунавско-Кърпатска програма България, кампания „Часът на Земята 2010г.“, като инициативата е на Световния фонд за дивата природа WWWf.
Целта е  да се повиши интересът и ангажираността към една от най-сериозните заплахи, стояща пред човечеството – промените в климата. Тази инициатива започна преди 4 години, когато на 31. март 2007г. в Сидни, Австралия, повече от 2 млн. домакинства и компании  угасиха осветлението си за един час, за да покажат своята загриженост за промените в климата.
В „Часът на Земята“ през 2009г. взеха участие 88 държави и близо 4 000 града по целия свят. Сред тях бяха  и 41 български общини, включително – Троян.
Очакванията тази година са „Часът на Земята 2010“ да бъде най-масовото световно събитие, което да обедини повече от 1 милиард души по целия свят.
В България официални патрони на инициативата са Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетиката и туризма и Н. Пр. Стийв Уилиамс – посланик на Великобритания в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.