Троянските авджии отчетоха рекордната за тях 2009-а

Троянските авджии отчетоха рекордната за тях 2009-аСдружение „Ловно-рибарско дружество – Троян“ е най-успешното подразделение на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ за 2009 год., отчете секретарят на организацията Иван Дочев на събрание, съобщава Дарик. В дружеството членуват 26 ловни дружинки на територията на общините Троян и Априлци. Те стопанисват територия от 82 426 хектара.
Отстреляни са 1 389 диви свине при планирани 630, което е национален рекорд и е най-доброто постижение в 113-годишната история на сдружението, посочи Иван Дочев.
С най-добри резултати са авджиите от село Велчево на община Априлци, ръководени от Иван Йонков. Те са отстреляли 131 диви прасета и са национален първенец. След тях се нарежда дружинката на Дебнево със 114 отстреляни диви свине. Въпреки рекордния отстрел на диви свине запасите, според извършеното преброяване, остават устойчиви.
За разлика от лова, риболовът няма тези високи резултати. Членовете на сдружението отчитат като проблем факта, че държавата не удовлетворява исканията на дружеството да му предостави стопанисването на язовир „Сопот“.
Висока оценка за делата си получи ръководството на ловците и риболовците в Троян, начело на което стои кметът Минко Акимов.
Ловците и риболовците от Троянско порицали бракониерски прояви на свои членове. Единият случай е от Шипково, където член на дружинката ловил риба с хлорна вар в местната река. Другият случай е в Старо село, където член на дружинката бракониерствал с незаконна ловна пушка. Имало е и други случаи на бракониерство, но не са били задържани нарушители.
Добро финансово състояние отчел счетоводителят на Ловно-рибарското дружество в Троян Марин Ганков. В края на годината в касата на дружеството е имало 103 хил. лв., което представлявало увеличение с почти 42 хил. лв. в сравнение с 2008 година.

2 thoughts on “Троянските авджии отчетоха рекордната за тях 2009-а”

  1. те ловците добре ами ние рибарите неможем да направим такова постижение.просто е -няма риба.бракониерите са повече

  2. Расте и крепне ловно-рибарското дружество под мъдрото ръководство на партията и местното правителство. Успехите не закъсняват. Във всяка къща има средно по едно диво прасе. Национален рекорд на нашата художествено-творческа ловно-рибарска интелигенция. Високата оценка на Нашальника е съвсем заслужена, а това вдъхва оптимизъм във всяка медийна редакция догодина да има по още едно отстреляно прасе и богат материал за троянския журналистически гений.
    Напред, другари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.