Троянските авджии пак първенци по отстрел на прасета

Троянските авджии пак първенци по отстрел на прасетаСдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Троян закри сезона с вечеринка в ресторант „България“.
250 ловджии, председатели и членове от двете общини Троян и Априлци, които обхваща сдружението, се веселиха заедно със специалните си гост: инж. Иван Петков, председател на Съюза на ловците и риболовците в България, инж. Борислав Бечев- управител на фирма „Сокол БЛРС“, директори на Горски стопанства в Ловешка област. Председателят на Сдружението и кмет на Троян Минко Акимов отчете изминалия ловен сезон, като изтъкна, че в 27-те дружинки членуват 980 ловци и че са най-старата организация в Троянско – от 1897 г. Повод за гордост обаче на сдружените хора с пушки в този край е друго – те за шеста поредна година са национален първенец с най- голям отстрел на диви прасета. Това се дължи на много добрата работа по подхранване и опазване на дивеча, както и на борбата с бракониерството, каза секретарят Иван Дочев. За десет години според вътрешната статистика отстрелът на диви прасета е скочил 6 пъти – през 2010 година вече се хвалят с 1 223 гътнати глигана. Най-много диви свине са повалили дружинките на Зла река /129 бр./, Видима /100 бр./, Велчево /86 бр./. Най- много прелетен дивеч са отстреляли във Врабево, Дебнево и Добродан, а водоплаващ дивеч – в Калейца. Най- каръшката дружина май ловува в района на село Чифлик – тя има само 10 убити прасета. Председателят на СЛРБ инж. Петков наградил ловеца с най- точен мерник – Емил Илиев от Видима, в чийто актив са 14 глигана. За ловния сезон 2010/ 2011 година ловците от Троянския край са отстреляли и други животни: 5 благородни елена, 69 сърни, 1 684 пъдпъдъка, 358 гривяка, 158 чакала, 141 лисици, 7 бялки, 29 скитащи кучета, 358 гургулици, 9 зеленоглави патици.
Присъстващите на вечеринката авджии се радваха на изпълненията на най- добрия кларинетист сред ловджиите и най-добрия авджия сред кларнетистите професор Илия Илиев, на човека от Ку-ку бенд Йордан Йончев- Гъмзата, на солистките Таня Христозова и Гергана Димова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.