За 7 години напред троянският бюджет с воденичен камък

въпросиДва мандата напред ще се намираме в изключително тежка ситуация. Това каза кметът на Троян Донка Михайлова в края на извънредното заседание на Общинския съвет във вторник. Съветниците трябваше да решат дали Общината да обжалва загубено съдебно дело с Министерството на околната среда и водите. Както ЛП вече информира, делото е свързано с финансова корекция по големия проект за първия етап на водния цикъл на града. Става дума за 660 000 лв. – 25% корекция от онова, което трябва да се възстанови по този мегапроект. По него бяха изградени колектори, подменени водопроводи, изграден вторият етап на пречиствателната станция за отпадни води. Лентата на обекта бе прерязана фанфарно с личното участие на Бойко Борисов, който тогава за първи път посети като премиер Троян. Общината се е разплатила с изпълнителите, очаквайки да си получи парите от МОСВ. Сега съфинансирането й по този обект става далеч по-голямо, отколкото е по проекта. Очакваните пари няма да дойдат в Общината поради установени нарушения. На заседанието се разбра, че те са чисто документални. 3 са обвиненията- за непредставена декларация от втори съдружник, несъответстващ БУЛСТАТ на спечелилия поръчката с този, с който е сключен договорът, обвинение в дискриминация при провеждане на търг. Срещу това обаче няма нови аргументи и съответно ново съдебно дело би довело единствено до по-големи разходи. Резултатът – изключително тежка ситуация, коренно различна от всичко, което досега си представяхме, заяви Донка Михайлова.Само по този случай ще трябва 7 години напред да се изплащат по 660 000 лв. Общината ще трябва да затяга колана този и следващия мандат. Всеки следващ бюджет до 2020 г. ще е на минус с тези пари.

На заседанието стана ясно и че правната защита, поверена с договор на адвокатска къща Савови и сие от София, е била неубедителна. Същевременно договорът с тази правна къща е сключен в ущърб на Общината –посочено единствено какво ще бъде заплатено на юристите. Сега няма как да им се потърси отговорност. От МОСВ наскоро заявили пред Михайлова, че няма да променят становището си и че може да бъде анулиран целият договор, което би поставило Общината в още по-тежко положение.. Ако обжалваме съдебното решение, съществува риск да влоши отношенията си с МОСВ, от което зависят и други проекти, по които работим, напомни Михайлова. Въпреки това някои съветници не бяха съгласни с отказа от по-нататъшна съдебна битка. Илиян Пеевски от Атака каза, че Троян трябва да търси правна помощ в ЕС и да заведе дело в Страсбург. Даниел Сираков отказа да гласува, но изказа възмущение от отношението на държавата.

Дали не става дума за източване на общините чрез европроекти? Какво се случва с парите, които държавата не възстановява на общините? – запита Пеевски. Защото проектът е отчетен пред ЕС, а парите ги няма тук. Пеевски стигна по-далече, като направи връзка между такива пари и бонусите на чиновниците в министерствата. Собственикът на „Калинел” инж.Марин Радевски заяви, че държавата наказва този, който работи.”Ние сме наказани, защото сме направили нещо добро за нашите граждани”, каза бизнесменът. Той посъветва Михайлова да направи така, че да има добри юристи в Общината, както ги има „Калинел”, където не са губили дело. Бившият кмет Дилян Енкин подчерта, че по-важно е да се отговори на въпроса, какво ще се прави оттук насетне., след като ежегодно ще се плащат по 660 000 лв. „За втория етап на водния цикъл да си отваряме очите не на 4, а на 16”, посъветва Енкин. Екскметът. Минко Акимов, в чийто мандат се е случило злополучното документално нарушение, каза, че не е нанесена щета. Обектите са изградени и приети, функционират – това бе подчертано и в други изказвания. Минко Акимов напомни, че пречиствателната станция в Троян е най-евтиният проект от този вид. Цената й е 4,8 млн.лв., докато другаде под 20 млн.лв. няма. В изпълнението грешки не са допуснати. Бившият кмет препоръча да се търси някакъв диалог с Министерството, компромисен вариант – никой не е спечелил от война с държавата. И подчерта, че докато е бил кмет, е имал непрестанно проверки – само Светият Синод не го е проверявал. Донка Михайлова каза, че виновникът за тази ситуация не е в залата и че тя е взела своите управленски решения към отговорния.Според нея трябва да се търси за бъдещето решение отново в европарите. Съветниците гласуваха кметското предложение да не се обжалва съдебното решение в полза на МОСВ, за да се избегнат по-големи загуби.

 

3 thoughts on “За 7 години напред троянският бюджет с воденичен камък”

  1. Какви управленски решения,мъмрене може би.Троянци толкова ли сте богати,че да плащате милиони?Ако е така стойте и гледайте как за пореден път ви доят с “управленски решения“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.