Заседават извънредно в Троян заради загубено съдебно дело

За да се предотврати по-голяма финансова загуба на Община Троян във връзка със съдебно дело, се свиква извънредно заседание на Общинския съвет във вторник. Предложението на кмета Донка Михайлова е да не се обжалва съдебно решение на Софийския градски съд от 11.04.2013 г. , отхвърлящо иск на Общината срещу Министерството на околната среда и водите. Искът е за 1, 1млн.лв. – неизплатена част от задължение по договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен в края на 2008 г. Става дума за финансиране на проекта за първия етап на водния цикъл в Троян. Отхвърлен съответно е и искът за мораторната лихва, възлизащ на 90 000 лв. Съдът е постановил, че става дума за неоснователни и недоказани претенции.
За какво конкретно става дума? Делото,образувано през 2011 г., е срещу МОСВ във връзка с Договора за безвъзмездна финансова помощ / от 29.12.2008 г./ по проекта „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Финансирането е по Оперативна програма «Околна среда 2007-2013 г. «
От информацията до общинските съветници става ясно, че Общината е сключила договор за правна защита с адвокат Ирен Савова от Софийската адвокатска колегия през септември 2011г. Исковата молба по делото е администрирана в Софийския градски съд през ноември 2011г. Искът общо е за 1,193 млн.лв. – неверифицирани суми по искания за средства и лихва за забавяне.
«Същите представляват наложена финансова корекция от 25% върху сключени с изпълнителите договори за дейностите СМР (канализационни колектори и ПСОВ) и публичност за установени нарушения в хода на провеждане на обществените поръчки», гласи обяснението до съветниците.
Образувано е дело, в хода на което са събрани всички писмени доказателства, които сочат изпълнението от Община Троян по Договора за безвъзмездна финансова помощ. Изготвени са съдебно-икономическа и съдебно-техническа експертиза.
Решението на Софийския градски съд е да отхвърли иска на Община Троян , осъждайки я да заплати на МОСВ направените по делото разноски от близо 29 000 лв. Обжалването може да стане в двуседмичен срок – до 27 май.
Според общинската администрация, внимателно запознала се с мотивите на съда, при евентуално обжалване Троян ще има малък шанс да обърне изхода на делото – не разполага с нови доказателства.
От мотивите става ясно, че СГС категорично отстоява държавните интереси. Голяма е вероятността въззивният съд да приеме мотивите на първоинстанционния.Същевременно от МОСВ били категорични, че ако загубят делото, ще обжалват. В обосновката си Донка Михайлова напомня още, че при обжалване ще се дължи такса, която не е за пренебрегване. Тя е почти 24 000 лв. – 2% върху стойността на иска. Дължимият нов хонорар по подписания договор за правна защита пък е има размер 33 000 лв. за една съдебна инстанция. Така на пръв поглед се оказва по-разумно да се избягва допълнителна финансова тежест, вместо да се търси правото за де получи дължимото по договор. Защо се е стигнало до подобна загуба за Общината, вероятно ще се разбере на самото общинско заседание. Както и дали ще се наложи повече от необходимото затягане на коланите при непостъпили плащания в толкова голям обем. И дали ще се търси отговорност на някого, както е редно и както обикновено не се случва в нашенски условия.

5 thoughts on “Заседават извънредно в Троян заради загубено съдебно дело”

 1. Въпроси:
  1. Община Троян си има ПР, който да представя гледната точка на общината. Защо троянските журналисти сте се превърнали във вторичен ПР на общината и преповтаряте като папагали ЕДИНСТВЕНО и САМО гледната точка на администрацията?
  2. Къде бяхте троянските журналисти през 2010 и 2011, когато в ОбС поставях многократно този въпрос? Защо се включихте активно и подсилихте мълчанието на гражданската смърт?

 2. ее сега като съюзници, не може да се плюете с ДПС и БСП. Заедно сте.
  Язък за ярките изказвания и добрата позиця в общината.
  Още чакам да видим кой на кого ще е съюзник, но КОМУНИСТИ и хора не зачитащи бългрария надали са най-добрите съюзници за АТАКА. Мое мнение е това де….
  Ясно Волен е велик… успех… но необичам да ме подвеждат… а Волен за сега ме подвежда… съюз с БСП и ДПС е подигравка с моя глас

 3. alexn, очевидно не си в крак със събитията. Атака Троян повече от месец е отстранена и дори беше игнорирана по време на изборите.
  Напълно подкрепям опасенията ти.
  Всъщност – утре пускам на сесията и до медиите официално мое извинение до жителите на област Ловеч и там ще видиш ясно, че Атака Троян никога и никого не е предавала, за разлика от централното ръководство на Атака
  Поздрави!

 4. Ама за Атака в Троян знам и за теб знам, не разбирам за централата в София…
  Просто…поредния цирк в парламента…
  Няма значение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.