Да направим града си по-приветлив!

Кметът Акимов е отправил послание към всички жители на граад и общината, в което призоваваме да се организираме и да направим нужното за едно пролетно почистване. Много сме писали за мръсотията и за обидата, която тя нанася на достойнството ни. Няма да се повтаряме в това, излишно е. Кампанията е обявена от 6.април, но нищо не пречи да се започне и по-рано – така боклуците няма да ни дразнят, наистина околната среда ще стане по-приветлива. Заради нас самите, не заради другите. А ето и най-същественото от обръщението на кмета:
„От името на ръководството на община Троян се обръщам към всички вас – жителите на града и кметствата,  активно да се включим в традиционното пролетно почистване и залесяване.
Акцията ще стартира на 6. април и ще приключи последната седмица на месеца.
Знам, че троянци обичат  домовете им да бъдат чисти и приветливи, затова съм убеден, че ще се включат в тази акция.   Нека фирмите, търговските обекти, ведомства и организации, училищата и детските градини  да предприемат различни инициативи за  почистване и благоустрояване на прилежащите територии от строителни, битови, едрогабаритни и други отпадъци.
Председателите на етажна собственост  на сградите да организират живущите за почистване на тротоарите, входовете, площадките и околоблоковите стопанства.
Граждани и организации, които имат желание да засадят цветя или дръвчета на обществени места, да направят заявка в Ивформационния център на община Троян до 9.04.2010г.
Прилагаме  графика за извозване на отпадъците от отделните квартали и от кметствата в общината. Ще има дежурни коли и през съботите /  10., 17. и 24. април/ и гражданите  могат да се обаждат на  дежурния телефон в общината:  6-80-44.
Уважаеми троянци, нека с общи усилия направим града и общината по-красиви, по-обновени, по-приветливи и приятни за живеене и за отдих. А това ще стане, ако всеки един от нас е убеден, че лично от него зависи обликът на родното място.“

График на пролетното почистване

10 thoughts on “Да направим града си по-приветлив!

 1. Аз и тази година, както всяка друга, ще допринеса за каузата с почистването като продължа да не цапам никъде и да си изхвърлям неорганичните боклуци в кошчетата, дори да трябва да мина 20 крачки за целта. Не ме разбирайте погрешно но мразя мръсотията, обаче като почистя чуждия боклук с нищо няма да попречи на тези, които хвърлят да го направят пак. Така че решението е някак си всички да осъзнаят, че ако просто не цапат, накрая няма как да не се изчисти навсякъде и тази кампания повече няма да се предприема. Плюс това ще е много по-приятно за всички ни да се разхождаме по чисти улици в нашия град, а и не само нашия. Но това ще стане само, когато се поучим от опита на развитите страни. Ще дам пример с един доцент, който преди време разказа как си хвърлил фаса на улица в Англия, което било последвано от мигновена реакция на един от тамошните полицаи със смешните шапки, който го глобил 10 паунда. Доцента си казал: „е 10 паунда, голяма работа, ще ги преживея“, но след като го глобил, полицая го накарал да си вземе фаса от земята и да го хвърли на съответното място, при което на „нашия“ герой му станало много кофти и никога повече не посмял да хвърли нещо, докато бил в Англия. Не виждам никаква причина това да не може да се направи тука. Дори пари не е необходимо да се заделят от община, от РУ на МВР или който и да било друг. Дори могат да се открият бройки за полицаи, които да патрулират пеша, или с велосипеди, за да могат оперативно да санкционират нарушителите. А заплатите им ще се платят от събраните глоби. Така ако се почне: изхвърлен фас – 10 лв., хвърлена хартия на земята – 10 лв, изхвърлена чантичка – 20 лв. (защото е неразградима), изхвърлени битови отпадъци не където трябва – 200-1000 лв., а при по-големи количества 2000 – 10 000 лв, но след като се констатира нарушението и се глоби виновника, да го накарат и сам да си почисти за негова сметка, няма нужда някой друг да рине лайната на тези, които цапат. Сумите са примерни, но съм забелязал, че на човек като му бръкнат в джоба, едва тогава се замисля за действията си.
  Интересно ми е защо това не се практикува при нас, когато го има в другите (в пъти по-напредналите) страни, а щом те така са си решили проблемите и там е наистина чисто, значи е ефективно. Тогава питам толкова ли е сложно да се направи и при нас?!? Особено в немотия като днешната, като те глобят един 2 пъти с по 10 – 20 лв, акъл няма да ти посече да хвърлиш нещо пак, а ако се окаже, че има и такива „упорити“ замърсители, за второ нарушение глобата по 2, за 3-то по 3 или повече и готово. Резултатът ще е чист и приветлив град.

 2. Хе, идеята ти е пърфект.
  Хем пари ще се сберат, хем и ще сме си чисти отвсякъде.
  Да – ама не. Как виждаш ти мързеливите полицаи да търчат цял ден по улицата и да преследавт фасохвърльовци за по 10 лв. Друго е, нали да се возиш в Астрата по главната и да гледаш лошо отвътре.

  Полицаи не стават за това – по-добре е да се ангажират хора от бюрото по труда и да им се дава процент от написаните глоби, че да имат стимул да бачкат. Подкрепям идеята !!!
  Обаче – няма да го бъде…
  Не за друго, просто управляващите не виждат боклуците по пътищата, щото си поръчват все трабанчета със затъмнени Жамове, деба !

 3. Хора от бюрото по труда няма да се справят изобщо. За целта е необходимо глобяващите да имат определен статут, да преминат определено обучение и пак ще е трудно, защото законите ни винаги защитават нарушителя. В съда не гледат нарушението, а какво е пропуснал в процедурата глобяващия и от цялата работа нищо.

 4. Да де, то ако се предприеме моята идея, тя задължително трябва да е предшествана от адекватна промяна в законодателната система. До кога всички ще казваме проблем ИМА, проблемът е: един, втори, трети, но нищо не може да се направи. Защо ?!?! Толкова ли е трудно да се вкара един смислен закон ?! Толкова ли е трудно слабоумниците във властта, които между другото прибират по 40-50 хиляди лева на ГОДИНА и наброяват 240, да се „напънат“ (ама без да се усират за пореден път) и да гласуват един добре изпипан, обмислен и практически приложим в нашите условия, сиреч в България, закон, който да не променяме през няколко месеца и нещата да започнат да се случват?!!? Или може би ако почнат да ревизират повечето закони и наказанията, да се окаже, че ще навлезем в още по-големи лайна и свободия, като им гледам капацитета, ще си оставят ръцете. Ако се направят скоро качествени промени и от спец акции като „Лапачите“, „Медузите“, „Наглите“, „Охлювите“, „Телетата“… и други подобни, започнем да четем новини за ефеткивни присъди и възстановени пари, може би ще има подобрение след време. Защото дупките в бюджета са от откраднатите пари. Т.е. ако се хванат бандитите, хем останалите ще започнат да внимават, ще се ограничи престъпността и бъдещите подобни кражби и няма да има нужда пенсионерите да плащат дефицита в бюджета с жалките си пенсии!
  Но това за сега ще го гледаме само на картинка и по телевизията, когато дават новини за чужбина.

 5. Тя идеята е супер, но в който и закон да вникне по дълбоко човек, не казвам професионално, вижда противоречия, двусмислици непълноти, а ня рядко и безсмислици. В законите тълкуванията могат да се намалят до минимум, тъй като не може в законите и правилниците да се обхване цялата гама от случаи и възникващи промени. Струва ми се, че хората които избираме в НС нямат, а и не могат да имат адекватно ниво за многобройните казуси, но поне могат да наемат експерти за отделните случаи. Но не, тогава трябва да се бръкнат в джоба по-дълбоко. Те се изживяват, като пенкилер специалисти, гласуват партийно, не вникват достатъчно в проблемите, а и съм убеден, че нямат и интерес държавата ни да тръгне напред и проблемите в обществото да се избистрят. Интересите са големи. В мътна вода………!? Даже, да си призная, не съм напълно сигурен дали и аз на тяхно място не бих бил, като тях. Не си струва някой от тях да променя статуквото, тъй като той веднага ще бъде извергнат. Хора като дякона вече почти няма и то защото противниците им няма да ги уважават, като такива, както са го уважавали турците по негово време..

 6. Мда, прав си! Еми в такъв случай важи изказването на един гражданин в коментар в друг сайт, по друга новина: „Булгари, бягайте и се спасявайте колкото се може по-бръже…“. То, май(може би), трябва да го има като лозунг почти под всяка новина свързана с правителство, Народно събрание и ред други.

 7. Мислил съм го, правих опит, но стигнах до извода, че трябва да се борим за правата си и за това да живеем, като бели хора. За това пиша и обменям мнения с Вас и както виждам и Вие Vendeta участвате активно с безкомпромисна гражданска позиция по редица въпроси. Знам, че може би не винаги съм прав в разсъжденията си, но разменяйки мнения по актуални въпроси стоящи пред обществото в родния ни градq взаимно се обогатяваме. Виждам, че са малко хората отнасящи се с нужната сериозност към обсъжданията и коментарите. Не съм много наясно дали и управляващите четът словизлиянията ни, но мисля, че по добре активна позиция отколкото робско мълчание, а и в много случаи невежество и некомпетентност.

 8. И да ги четат драги АРВи, все тая…най-много да си го преместят в другия крачул. Истината е, че 90 % от гражданите не смеят да застанат зад собственото си име, щото ги е страх от някой…
  Предпочитат просто да псуват наум, минавайки през поредната дупка на пътя…какво да Ви кажа, трегедия…апатията е страшна болест !

 9. Уважаеми Темплар изцяло се присъединявам към мнението Ви. Роби сме, но ужасно важно е, че нищо, ома нищо не правим да променим стериотипите си или множеството от нас не го правят, де от страх, де от невежество, да от излишно лъжливо самочувствие и опианение. вероятно така им е по лесно. Ахората иначе много често се вживяват в качеството си на население а не на НАРОД, каквито следва и трябва да бъдем.

 10. извинявам се че не по темата с боклука в троян.ще минат 50 години и още няма да бъде ремонтирана улица македония ,а кмета често минава от там за вилата си, но не му пука въобще.а относно римския път от 2005г. до 2010г.нищо не е направено .а е сключен договор лятото на 2009г.за разчистване и изграждане на подпорна стена.
  и от както чакаме асвалт за закърпване на дупките от ловеч те стават все по големи и, все повече.относно за друг голям магазин в троян това няма да стане!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.