Финална пресконференция за свлачището и срутището

Финална пресконференция за свлачището и срутищетоСтроително-монтажните дейности по двата обекта – срутището на „Римския път“ и свлачището на стадион „Чавдар“ стартираха в началото на април. Укрепването на срутището трябваше да бъде изпълнено за 53 дни, а на свлачището – за 70 дни. Реализацията се забавила по вина на фирмата изпълнител „Трансстрой – Варна“ АД и тя е била санкционирана. Това обяви на заключителна пресконференция инж.Банко Банков,началник отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ в Община Троян и ръководител на проекта.
Укрепването на свлачището е извършено със съвременна германска анкерна система, която в България се прилага през последните 4-5 години. Това е едно съвременно техническо решение, което напоследък си пробива път в Европа. У нас тази система се прилага при изпълнението на Софийското метро, а за региона на Средна България системата се използва за втори път, обяви инж.Богомил Белчев, проектант, от „Геология и геотехника -1“ ООД – Ямбол. Инж.Белчев каза, че този метод на силово укрепване на свлачището е изключително надежден и позволява безпрепятствено продължаване на последващи дейности – изграждане на трибуни, благоустройство и т.н.
Обектът Срутището на Римския път е на ниво подписване на Акт 15 за завършване на строителството и въвеждане в експлоатация. При изпълнението му се наложила корекция на техническото решение. При разчистване на срутилата се земна скална маса около 1500 куб.м, при изкопните работи на фундамента се оказало, че те не могат да се изпълнят по начина, обявен в техническата документация, заради реалната опасност за здравето на строителите. От вибрациите на строителната техника по време на изкопа се срутили скални плочи и това спряло дейностите. След ново техническо решение, одобрено от Управляващия орган на ОПРР в средата на август, било разрешено да се продължи по новия проект. Използваната система за реконструкция на срутището дава гаранция за дълготрайното му ползване в период поне на 15-20 години. „След многократни спорове с изпълнителя по новите строително-монтажни работи, изпълнението започна на 25 октомври, договорът е изтекъл на 3 декември. Изоставането с 12 дни ще донесе санкции за фирмата изпълнител, обяви инж.Банков.  Най-късно в първата десетдневка на януари 2011 година обектът трябва да бъде приключен. Крайният срок на сключения договор между Община Троян и МРРБ  е 24.02.2011 г.
Създалата се ситуация с фирмата изпълнител обаче даде повод на проектанта – инж.Богомил Белчев /който представлява и „Геотехника – ABC“ ООД- София/, да предложи избирането на местни фирми за реализация на обекти от регионално значение. Според сега съществуващия закон всички фирми, които имат интерес към даден проект, могат да кандидатстват, независимо дали са от региона на проекта, или не. „Крайно време е да се разбере, че по-лесната реализация на обектите в страната може да се състои само чрез привилегировани условия за местни фирми да участват в търговете за строителство на обектите“, категоричен бе той.
И двата обекта по оперативната програма са изключително важни за Троян. Проблемите са още от 2005 г. след интензивни валежи тогава.
„Римският път“ е основна улична артерия, свързваща два големи градски квартала. Непрекъснатото й авариране и невъзможността да се преминава по нея застрашаваше живеещите в района над 10 хил. души. Ремонтът спомогна допълнително за облекчаване на движението.
На стадиона пък от години нямаше реален подход към съблекалните и административната сграда. Настоящите укрепителни дейности дават възможност за продължаване на работата по пълното му възстановяване.

2 thoughts on “Финална пресконференция за свлачището и срутището”

  1. Поздравления към инж. Банков за свършената работа-обема и координацията за реализирането на проекта (между участниците в строителния процес-възложител, строител, авторски и строителен надзор, имайки предвид и европейското финансиране, МРРБ и Управляващия орган от Видин) е огромен.
    Изказаното становище от проектанта инж.Богомил Белчев :„Крайно време е да се разбере, че по-лесната реализация на обектите в страната може да се състои само чрез привилегировани условия за местни фирми да участват в търговете за строителство на обектите“, за сега не кореспондира със ЗОП.
    Пожелавам на екипа на проекта от общината весела Коледа и ЧНГ!

  2. “римския път“ еднопосечен ли го правят че е толкова са го стеснили.преди беше по широк.а и на няколко места е подкопан пътя,платното към реката до мантинелите.но едва ли ще го засипят като проекта е за една къса бетонна стена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.