ГЕРБ изпреварва ПП с 3 на сто! „Възраждане“ дишат във врата на БСП за третото място

ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП с 21,7 на сто подкрепа. 

Втора позиция е за ПП с 18,4%, но с отлив от 6 на сто за два месеца.

С 10,2% подкрепа третата позиция е за БСП. На фона на негативния тренд към управляващата коалиция, социалистите запазват симпатизантите си от последните парламентарни избори. 

Мобилизацията на радикален вот дава тласък на националистите от „Възраждане“, които бележат най-силен ръст през периода, достигайки 9,4%. 

ДПС получава обичайните си за неелекторален период 7,6%

По-слабо засегнати от негативните тенденции към управляващите са от ДБ. Те стабилизират подкрепата си на равнище от 6,7%

ИТН е другият коалиционен партньор, който търпи съществени електорални негативи. Подкрепата за тази формация спада с 2,1 пункта в сравнение с февруари и към момента е 4,5% от готовите да участват в избори.

Това са някои данни от последното национално представително проучване на „Алфа Рисърч“, част от регулярния мониторинг на агенцията. Проведено е в периода 8 – 14 април 2022г., сред  1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Ерозия в рейтинга на Кирил Петков, но остава най-харесван

Значима е ерозията в персоналния рейтинг на премиера и лидер Кирил Петков (от 39% до 22,5%). Въпреки тази негативна тенденция той остава най-одобряван сред партийните лидери.

Макар да продължава да е остро критикуван, Бойко Борисов запазва доверието на 19,1% от пълнолетните българи.

Председателката на БСП Корнелия Нинова получа одобрението на 18,3% от българите, т.е. персоналният ѝ рейтинг е по-висок от електоралната подкрепа за партията ѝ.

Положителна е динамиката в оценките не само на „Възраждане“, но и на лидера Костадин Костадинов (17,3%).

Лидерът на ИТН Слави Трифонов е по-харесван от формацията, която създаде – се ползва с одобрението на 13,5% от анкетираните.

Доверието в съпредседателите на коалицията ДБ варира в сравнително широки граници: Христо Иванов – 15,8%, Владислав Панев – 8,5%, Атанас Атанасов – 7,1%.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ традиционно е сред партийните лидери с най-ниско одобрение – харесват го 9,4% от избирателите в страната.

Съществен щрих и знак за потенциална динамика в общата електорална картина са две други числа – 8,9%, които заявяват, че биха гласували за друга партия, извън посочените политически сили и още 12,6% с готовност да гласуват, но нерешили коя формация ще подкрепят.

Така, макар и към момента да не се очертава радикално различна управленска алтернатива, един хипотетичен бъдещ вот, може да произведе и доста различно от сега регистрираното съотношение на силите, отчитат социолозите.

Основните тенденции

Ето кои са основните тенденции според резултатите от проучавването:

Във вътрешнополитически план: рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, задълбочил се още повече след публичните раздори между коалиционните партньори.

Преобладаващо песимистични очаквания, че кабинетът ще успее да овладее текущите кризи; кредит на доверие в борбата с корупцията и съдебната реформа.

Във външнополитически аспект: изострено внимание към войната в Украйна, нарастващо неодобрение за руския президент Владимир Путин и обществен консенсус за евроатлантическата политическа ориентация на страната.

В електорален план: отлив на подкрепа за партии от управляващата коалиция, консолидация сред привържениците на ГЕРБ, мобилизация на радикален вот.

Срив в доверието към кабинета

Проучването регистрира спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок (от 23% до 48%) в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари – април 2022г. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.

Най-динамични през последните два месеца са нагласите на партийните симпатизанти на формациите от управляващото мнозинство. Експресно проучване на „Алфа рисърч“ за предаването „Референдум“ на БНТ през миналата седмица установи, че зад коалицията най-твърдо стоят избирателите на ПП и ДБ, от БСП са поляризирани, а сред ИТН доминира отрицателно отношение.

Тази тенденция се задълбочава в оценките за дейността на правителството. Одобрение доминира единствено сред симпатизантите на ПП (70%). Сред привържениците на ДБ то спада до 51%, а сред тези на БСП до 38%. В резултат от бурното противопоставяне между ИТН и останалите членове на коалицията при избора на гуверньор на БНБ и разплащането на пътните ремонти, най-рязко спада подкрепата за правителството сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов  – до 25%.58 на сто от привържениците на ИТН не харесват управляващата коалиция

„Амбивалентните позиции на правителството по редица важни теми, които изискваха партиите в него да направят категоричен ценностен избор, се очертават като основна предпоставка за разминаването в нагласите между симпатизантите на управляващите партии. През последните седмици към тях се добавиха вътрешнокоалиционни противоречия и личностни битки, които допълнително ерозираха началната висока подкрепа за кабинета“, коментират от агенцията.

46 на сто песимисти, че правителството ще овладее кризите

46% от пълнолетните българи имат песимистични очаквания към шансовете на правителството да овладее текущите кризи. Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие основно по отношение на заявените в началото на мандата ангажименти:

28% смятат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията

26% – че ще се справи с нарастващата инфлация

22% вярват в амбицията за модернизиране на икономиката

20% – в реализирането на съдебна реформа.

Доверие, че коалицията ще намери правилно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за преговори с ЕС заявяват 19%.

Други 17% очакват правителството да осигури алтернативни на руските енергийни доставки.

Най-малко обаче, едва 10 на сто, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията между коалиционните партньори.