Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония

Лидерът на ИТН с изявление

Причините, поради които тази коалиция не работи и поради която ние нямаме място в нея са две – Северна Македония и факта, че в държавата вече няма пари. Това заяви лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов.

„От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония”, заяви още той.

„Аз не съм тук заради властта, даже продължавам да не се чувствам политик. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати”, коментира лидерът на „Има такъв народ”.

„Ще започнат всякакви глупости, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха”, обясни още той.

Напрежението на заседанието на кабинета

„Днес министрите на „Има такъв народ” напуснаха заседание на МС заради изключително лошия бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Даже това е агония”, обяснява той.

„Между другото, като казвам повод – искам да ви кажа, че през целия си живот съм се старал да правя разлика между повод и причина. Напускането на министрите на ИТН днес е повод и това е поредният повод”, заявява Трифонов.

За Северна Македония

Трифонов коментира, че министър-председателят си има друг външен министър – Весела Чернева, а не Теодора Генчовска.

„Премиерът е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат Република Северна Македония да започне преговори чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 г.”, обяснява той.

Според лидера на ИТН по този начин Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение.