Да търсиш вода сред реката

Едно от най-живописните градчета на Родината ни се намира в сърцето на България, в подножието на връх Ботев – най-високия връх в Стара планина. Априлци е град от 1976 година, когато се сливат четири големи села и днес те са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец.

 В Априлци има системно спиране на водоснабдяването. Жителите са в неведение за причината и не знаят колко ще продължи този „режим“. Липсва също така официална информация и не се търси генерално решение на проблема.

Инж. Красимира Цекова е родом от Ловеч и понастоящем е водач на листата на кандидатите за народни представители в 11-ти Ловешки МИР. Тя от години е радетел за развитието на този регион.

„В Априлци има отдавнашен проблем с водата. Тръбите са полагани преди повече от 50 години. Често се пукат и затова спират водоснабдяването без предупреждение. Тук планови ремонти не се правят, а жителите никога не могат да бъдат сигурни дали ще имат вода за битови нужди. Това се случва в 21-ви век в европейска държава. Честите и непредвидени аварии предизвикват изтичането на питейната вода по улиците, а това причинява големи загуби, които се компенсират с високата ѝ цена. Работи се „на парче“. Управляващите са разпоредили подмяна на тръбите преди предишните избори, което е обичайна практика. Показват загриженост само когато трябва да получат вота на гражданите. След това изборните обещания вече не са от значение, а ремонтът се забавя и центърът на града все още е разкопан. Около града има местности, като Пандуците, които изобщо не са водоснабдени. На някои места тръбите са сменени и част от жителите са „облагодетелствани с привилегията“ да не мислят как да съхраняват така ценната суровина. Но за останалите хора проблемът е постоянен. За жалост и тук се сблъскваме с липса на позиция у управляващите. Дали все пак старият водопровод ще бъде обновен и кога, и дали ще се вземат трайни решения за честите аварии с изтичане на питейна вода по улиците? Припомняме си поговорката «Вода гази, жаден ходи». Нима трябва да мълчим, нима е по-добре да си затваряме очите?

Друг голям проблем в общината е липсата на каналопочистваща машина. Такава е имало, но вече не се използва. Ползват се услугите на троянска фирма, която за 3 кубични метра взима над 300 лв. В някои от имотите се налага почистване на шахтите всеки месец, защото почвата не попива, дренажният слой се затлачва от боклука.

Проблемите на Априлци, както и на останалите населени места в общината, не спират дотук. Липсата на трудова заетост сред младите хора е основната причина за икономическата миграция. Те заминават и затова се раждат много малко деца. В града изкупуват имоти приходящи, които ги ползват само през почивните дни, а постоянните жители намаляват“, коментира ситуацията инж. Цекова.

Възраждане има разработена програма за провеждане на правилна демографска политика. Нашата цел е да направим селата и градовете привлекателни за живот. Да привлечем инвеститори и да създадем възможности за развитие на региона, така че хората да останат по родните си места. Да се погрижим за онези, които съградиха България.

Априлци има нужда от Възраждане! България има нужда от Възраждане!

Възраждане е с номер 11 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано в Горещо, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021, Политика. Постоянна връзка.