ДБ започва консултации за оказване на военна помощ на Украйна

„Подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността на Европа“, каза Атанас Атанасов

„Демократична България“ започва консултации за постигане на съгласие за решение на НС, с което да се даде мандат на правителството за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. Това каза народният представител Атанас Атанасов в декларация името на групата.

Атанасов заяви, че „Демократична България“ отчита, че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл и настоява, че българският национален интерес се дефинира чрез членството в ЕС и НАТО, както и че солидарността и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние. Според него българските народни представители имат морален дълг да се съобразяват с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза на Украйна.

„Категорично заявявам, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността на Европа“, каза още Атанасов.

Ето и цялата декларация:

„Като приема за основа на своята позиция категоричното осъждане на агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна, изразено в Декларацията на Народното събрание от 24.02.2022 г.

– Като приема, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния автократичен режим в Кремъл,

– Като настоява, че българският национален интерес се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна,

– Като настоява, че солидарността между свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет като общества,

– Като отчита, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното военно нападение е нейно неотменимо право, е напълно легитимно оправдано и е в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, и че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяването на мира,

– Като приема, че като народни представители имаме не само политически, но и морален дълг да се съобразяваме с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна,

– Като настоява, че отбранителните действия могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс,

ДЕКЛАРИРА

Започва консултации за постигане на съгласие за приемане на решение на Народното събрание, с което да бъде даден мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна, според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна.

Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа!“.

Искането изненада коалиционните партньори на „Демократична България”. От „Продължаваме промяната” заявиха, че въпросът не е бил обсъждат на Коалиционен съвет и затова тепърва трябва да се седне на масата за разговори и да се обсъди дали парламентът да даде зелена светлина на правителството за това България да окаже военна помощ на Украйна.

От БСП обаче обявиха, че са категорично против военна помощ. Те настояват България да не оказва оръжейна подкрепа, а само хуманитарна, както е и в момента. „Такова е и решението на българското Народно събрание при приемането на бюджета – да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно. То се спазва и трябва да продължи да се спазва”, заяви Георги Свиленски.

Категорично против оръжейна подкрепа са и от „Възраждане”. „Разбрахме, че българската държавата очевидно започва да се обмисля даване на военна помощ. По никакъв начин не бива да се дава оръжия на воюващите страни в конфликта”, категоричен бе Костадин Костадинов.

От „Има такъв народ” настояват за подкрепа на Украйна, но дали тя тази да е само хуманитарна или не, трябвало тепърва да се реши в коалицията. Такава е позицията и на „Продължаваме промяната”.

„В такава ситуация ние трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС и за това дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали за военна помощ, дали за тълкуване специална операция или война – държавата трябва да има категорична позиция”, каза Станислав Балабанов от ИТН.

„От Министерството на отбраната заявиха, че в момента например ние няма как да предоставяме стратегически бойна техника като ракети. Просто нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията, да седнем и да ги обсъдим в коалицията”, коментира Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната”.

Опозицията беше лаконична. С тях никой не е говорил. „В рамките на нашите възможности, трябва да окажем помощ от всякакъв тип. Консултации с нас до момента никой не е водил”, посочи Томислав Дончев.

От ДПС запазиха мълчание.

Публикувано в Горещо, Политика. Постоянна връзка.