Донка Михайлова: Общините почти не присъстват в актуализацията на бюджета

Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не виждаме очаквани от нас числа.“ Това каза в интервю за БНР Донка Михайлова, заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в България.

„Очаквахме да видим прословутия и дълго дискутиран фонд за инвестиции в общините, който да има финансово обезпечение в актуализирания бюджет, очакваме чрез бюджета да бъде решен сериозен проблем с възнагражденията на заетите в сектор здравеопазване, очаквахме да видим законови мерки за компенсиране на ръста на цените на енергоносителите и строителните материали. Конкретни числа не виждаме.“

Социалните институции ще изпитат сериозни затруднения до края на годината, поясни Донка Михайлова и подчерта, че постъпленията в общините на този етап са около планираните в бюджетите, но разходите надхвърлят значително планираните.

Наложи се негласната практика проектите на общините да бъдат облагани с корекции от 10%, коментира Донка Михайлова в предаването „Преди всички“. По думите ѝ проблемът с европроектите не е свързан само с финансовите корекции, но и с ръста на строителните материали, защото сметките по тези проекти са правени преди 1-2-3 години, а от началото на годината досега увеличението е малко под 50%.

„В настоящия момент много изпълнители, много строители просто отказват да изпълняват проектите. Чакаме бързо решение по темата.“

По темата с предложеното намаляване на броя на общините Михайлова коментира, че една реформа трябва да доведе до подобряване на качеството и попита по какъв начин съкращаването на броя на общините и въвеждането на мандати за кметовете ще подобри административното обслужване на гражданите.

„Как гражданите в малките общини – отдалечени, транспортно трудно достъпни, ще получат по-добра услуга с такива стъпки? Ние нямаме отговор на въпроса защо административната реформа ще бъде извършена само на ниво местна власт – там, където българските граждани дават най-високо доверие. Една такава реформа ще доведе ли до намаляване на броя на депутатите и въвеждане на мандатност?“

„Не бихме искали да вярваме, че чрез тази стъпка се цели някакво служебно предимство на партии, които досега нямат своето представителство в местната власт„, изтъкна Михайлова. По думите ѝ такава стъпка би лишила от преизбиране много от най-авторитетните български кметове.

източник: bnr.bg

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.