Задават ли се избори? БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина

Това предвижда внесен в парламента проект на промени в Изборния кодекс

БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Това предвижда внесеният днес в парламента проект на промени в Изборния кодекс (ИК), подписан от председателя на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев.

Изцяло машинният вот в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина беше въведен от 45-то Народно събрание, като промените в ИК бяха единственият приет изцяло законопроект от този парламент.

В измененията, внесени от БСП, се предлага резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат cyмиpани и така да бъдат вписани в cекционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинният протокол, както беше на последните два парламентарни избора.

При приемане и проверка на протоколите на СИК в ОИК може да присъстват кандидати, застъпници, наблюдатели, като им се осигурява пряка видимост при приемането и проверката на протоколите, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни. 

Последователно в законопроекта се предвижда за всички видове избори, регламентирани в ИК (за Народно събрание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници) в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване – с машини или с бюлетина.

Предвижда се също кабините за гласуване да бъдат заменени с параван за гласуване, чрез който да се запази категорично предвидената в Конституцията тайна на вота, но според европейските стандарти и практики. Предложението дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина избирателите няма да чакат поправката й или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, а изборният процес автоматично ще продължи само с хартиени бюлетини, се посочва в мотивите.

Според вносителите решението за въвеждане на изцяло машинно гласуване е довело до „безпрецедентно спадане на изборната активност поради страх, неумение или неудобство на избирателите да гласуват с машини”.

Публикувано в Горещо, Политика. Постоянна връзка.