ИЗВЪНРЕДНО! Руски ракети паднаха в натовска Полша

Премиерът Матеуш Моравецки свика спешно заседание на Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната

Двама души загинаха при взрив в Пжеводов, село в Източна Полша, разположено в близост до границата с Украйна, съобщава Ройтерс.

Според съобщение на местните аварийни и противопожарни служби на място са изпратени екипи.

„Все още не е ясно какво е причинило експлозията”, посочиха местните власти. Според полското радио ZET обаче взривът е в следствие на падането на две руски ракети в района на селото. Предполага се, че снарядите са част от въздушния обстрел по територията на Украйна, при който бяха поразени и цели в столицата Киев. Тази информация разпространиха и АП и „Дойче веле“, но и двете агенции изрично посочват, че данните за паднали руски ракети все още не са потвърдени официално.

Полският премиер Матеуш Моравецки свика спешно заседание на Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната. Информацията беше потвърдена от говорителя на кабинета Пьотр Мюлер.

В Комитета членуват министрите на отбраната, на вътрешните работи, на правосъдието и на външните работи, както и шефовете на разузнавателните служби. Основната му цел е да взема решения, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, посочва Ройтерс. 

Същевременно полските въоръжени сили са поставени в „повишена готовност“, посочват местни медии.

Полша е страна членка на НАТО. Съгласно член 5 от устава на Алианса нападение срещу един съюзник на НАТО се счита за нападение срещу всички държави членки.

Публикувано в Акценти, Горещо, Политика. Постоянна връзка.