ИТН обяви имената на кандидат-министрите

Кандидатът за премиер на „Има такъв народ“ представи състава на проектокабинета, който ще търси подкрепата на 46-ия парламент. Ето и пълния списък на хората, които имат шанс да седнат в министерските кресла: 

Министър на външните работи – Ради Найденов

Ради Найденов е български дипломат, бил е министър на външните работи в служебното правителство от  2017 г. Говори четири езика, на 58 години е.ADVERTISING

Министър на вътрешните работи – Петър Илиев

Илиев е юрист, завършил е магистратура в Софийския университет с пълно отличие. Специализирал е „Английско търговско право и право на ЕС“ в Бъкингамския университет. Специализирал е и „Американско право“ в Ню Йорк. Преподава „Конституционно право” в Софийския университет, доктор е по „Право“, както и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието „Адвокат на годината”. Говори четири езика и е на 43 години.

Министър на младежта и спорта – Радостин Василев

Радостин Василев е юрист, завършил „Право“ в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като FIFA и UEFA при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Министър на отбраната – Теодора Генчовска

Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива и достига до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз” в Министерството на отбраната. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.

Министър на земеделието – Пламен Абровски

41-годишният Абровски е юрист, магистър по „Право“ с над 17 години юридически опит. С експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики. Дългосрочно командирован от МЗХГ като втори секретар в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. Говори три езика.      

Министър на туризма – Ивайло Кожухаров

Той е експерт по туризъм, магистър по „Икономика“ и магистър по „Маркетинг“. С над 17-годишен опит в сферата на туризма. Бил е генерален мениджър на хотелски комплекс в Албена, изпълнителен директор на хотелска верига Тракийски хотелиери, генерален мениджър на 4-звезден хотел в София, част от международен бранд. Говори четири езика.

Министър на труда и социалната политика – Теодора Пенева

Министър на финансите – Пламен Данаилов

Министър на културата – Георги Султанов

Министър на енергетиката – Александър Николов

Министър без портфейл по ромските въпроси – Антония Валентинова

Тя е лекар анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София. Работи като лекар ординатор в Спешна помощ, както и като лекар- специализант анастезиология и интензивно лечение. Говори четири езика. Д-р Валентинова е от ромски произход.

Министър на образованието – Велислава Петрова

Тя е български учен, имунолог. Учила е в университета в Бристол. В университета в Кеймбридж получава докторска степен по „Биологични науки, вирусология и имунология”. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори три езика. На 31 години е.

Министър на здравеопазването – Силви Кирилов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Георги Георгиев

Министър на правосъдието – Момчил Иванов

Министър на околната среда и водите – Силвия Бакърджиева

Министър на транспорта и информационните технологии – Гроздан Караджов

Министър на икономиката – Десислава Димитрова

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.