Корнелия Нинова: Политическият проект на Петков е едно дежа вю, създаден с благословията на президента!

Подготвени сме, предвидливи сме, консолидирани сме и знаем какво и как да направим. С тази заявка от БСП тръгват на третите за годината парламентарни избори. 

„Минаха се граници на отношения в последните два парламента“, разкри пред БНТ лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От президента Румен Радев не сме чули категоричен отговор на въпроса дали подкрепя новия проект „Промяната продължава“, чухме, че няма да предаде левите хора. А от Кирил Петков и Асен Василев разбрахме, че той им е казал „Действайте“. Според нея те имат и благословията на президента, но не каза ясно дали счита този политически проект за президентски. 

Тя припомни, че Националният съвет на партията е взел решение да подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова, а сега структурите номинират кандидати за президент, които ще бъдат разгледани отново на НС и чак тогава ще се реши дали партията застава зад същата двойка. 

Колегите от „Изправи се“ и „Демократична България“ малко избързват, като искат коалиция с „Продължаваме промяната“. Много прилича на Слави Трифонов в началото – абсолютно дежавю. БСП ще се яви на изборите като коалиция „БСП за България“, ще изчакаме да видим какво предлагат, какви ще са посланията на коалицията на Петков и Василев, обясни Нинова. 

По думите й засега има лозунги и говорене, като всички партии. Но размиването на идеологиите – няма ляво, няма дясно, за нас е опасно. Много искам да видя как ще приложат на практика колегите с десни средства леви цели. Актуализацията на бюджета, която внесе служебният министър Василев, няма нищо общо с приетата от парламента, обясни тя.

Промяната продължава – ами тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия, на „Автомагистрали“ – това не е промяна. Трябва да смениш закона, подчерта Нинова. Нека да им мине еуфоричния период, чакаме да кажат какво ще правят, коментира тя.

От новия проект не водят преговори с депутати от БСП, категорична бе Нинова, като коментира думите на Петков, че от трибуната на НС е видял почтени хора във всички партии и Крум Зарков е сред тях. Стоял си на трибуната и видял почтени хора – по кой критерий, това не е сериозно, смята Нинова. 

По думите й тя е смутена от твърдението, че всеки народен представител има право да взима свободно решения – не може всеки да е сам за себе си, трябва да имаш стабилно мнозинство, подчерта лидерът на БСП. 

Социологическите проучвания показват, че поведението ни в последните месеци е било правилно. Запазихме спокойствие и проявихме в емоционалното 46 народно събрание, допълни тя. 

Отреждат ни второ или трето място с малка разлика различните агенции. Разочарованието на хората от новите партии на протеста, които не можаха да направят правителство върна ГЕРБ на първото място, коментира лидерът на БСП. 

Публикувано в Политика. Постоянна връзка.