Костадинов: Нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха

Приемането на така нареченото „френско предложение“ от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени.

„Възраждане“ вече внесе в деловодството на Народното събрание  свое предложение за отмяна на взетото вече решение от българския парламент с оглед на това, че има разминаване между вариантите, гласувани в София и Скопие.

Както е добре известно обаче, настоящото управляващо мнозинство отказа въобще да допусне предложението като точка за разглеждане в дневния ред.

Позицията на „Възраждане“ е, че това е допълнителна и още по-основателна причина да има много скоро предсрочни избори. С вече нов състав на Народното събрание, ще има много по-голям шанс за ново решение на българския парламент и за нова възможност за предоговаряне на условията, при които България допусна началото на преговорния процес на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Категорични сме, че изпълнението на българските условия трябва да предхожда преговорния  процес и всеки един детайл от него, за което ще се борим и в 48-то Народно събрание.

Вгледано в кризите, които ни влияят ежедневно,  голяма част от  българското общество не обърна внимание, че при посещението си в парламента на Северна Македония Урсула фон дер Лайен категорично обясни, че преговорният процес няма да включва исторически въпроси, тя заяви и че има македонски език. Македонският парламент прие „френското предложение“ след като в продължение на дни имаше изказвания на трибуната му, които изразяваха  българофобия.

Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес. Показаха ни ясно и категорично, че те защитават позиции, които са промакедонски, а не пробългарски, независимо че България е член на Европейския съюз. Това за пореден път показа, че статутът ни в съюза не е на пълноправен член, а се равнява на статута на обслужващ персонал.

Публикувано в Горещо, Политика. Постоянна връзка.