Костадин Костадинов: Може да няма документиран износ, но България изнася оръжие към Украйна

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че има забрана да влиза в Украйна в следващите 10 г. Това потвърди той на пресконференция в БТА.

Мярката му е наложена при посещението му в Украйна през уикенда.

„Преминах границата между Молдова и Украйна без проблем. Няколко часа по-късно разбрах, че ме издирват три служби – военно-граничната, полицейската и Службата за безопасност на Украйна. Стана ми ясно за какво“, обясни Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ допълни, че близо час е бил „под дулото на автоматите“ и обграден от четирима войници.

„Няколко пъти попитах защо съм задържан, а един от отговорите бе, че службите в Украйна имали информация, че е председател на проруска партия в България, а информацията идвала от българските служби. Това е много сериозно нарушение на законите в Украйна, където действа извънредно положение и съответно това обвинение е равносилно на смъртна присъда“, добави Костадинов.

Той се отбил до Болград, Украйна, при свое посещение в Молдова за 3 март. Не споделил за решението си нито на семейството си, нито на колегите си от „Възраждане“.

„Моето правителство ме предаде, подписа ми смъртната присъда“, заяви Костадин Костадинов.

Той каза още, че може да няма документиран износ, но България изнася оръжие към Украйна.

„Правителството ни вкарва във война“, допълни лидерът на „Възраждане“.

Той смята, че задържането му крие риск за хората, с които се е срещал.

„Предателството на българската държава спрямо мен се отразява в пъти повече на българските граждани там. Откакто съм се прибрал, не спирам да търся информация дали хората, с които съм се видял, са живи“, посочи Костадинов.

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.