Мустафа Карадайъ ще е кандидатът за президент на ДПС?

Мустафа Карадайъ най-вероятно ще е кандидатът за президент на ДПС, научи Епицентър.бг от свои източници

В неделя от 13.00 часа заседава ЦОБ на ДПС, което трябва да вземе своето отговорно решение.

Както вече Епицентър.бг писа, няколко пъти водещи фигури на ДСП заявяваха досега, че Движението ще има свой кандидат за президентските избори и той ще е от турския етнос. 

А днес зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов конкретизира, че именно човек от ЦОБ ще бъде кандидатът за президент.

В състава на ЦОБ влизат: Мустафа Карадайъ,  Ахмед Ахедов, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Халил Летифов, Хасан Азис, Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Емел Етем, Илхан Кючюк,  Имрам Мехмедова, Камен Костадинов, Нигяр Джафер, Рамадан Аталай,  Севинч Солакова, Сезгин Мехмед, Филиз Хюсменова, Хамид Хамид, Юнал Лютфи, Янко Янков.

Ако ЦОБ наистина вземе такова решение, то за първи път етнически турчин ще влезе в битката за най-високия пост в държавата.

Това ще бъде и знак на ДПС към останалите политически сили.

Съвсем логично би било Движението да изпрати в състезанието срещу Радев не само лидера си, но и най-яростния критик на настоящия държавен глава и негов върл опонент.

Каквито и други имена да са били обсъждани, то няма логика ръководството на партията да издига друг човек в най-отговорната битка, в която трябва да се защити каузата на ДПС. Още повече, че Карадайъ публично вече кръстоса шпага с Радев.

Повече от година от парламентарната трибуна лидерът на ДПС посочва основните вини и грехове към демокрацията на държавния глава Румен Радев, заради които ДПС, първо му поиска оставката, а след това категорично заяви, че ще направи всичко възможно, за да не стигне до втори мандат.

Ето в какво КАРАДАЙЪ АТАКУВА РАДЕВ:

– НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА: В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към конституцията и законите на страната – нарушение на конституцията от най-високо ниво – президент и Народно събрание.

– ЗАЧЕРКНА ЗАКОННОСТТА:  Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията. Той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история.

– СЪЗНАТЕЛНО ПРОКАРВА ИДЕЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА: Намери се президент, който смята, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето.

– РУШИ ДЪРЖАВНОСТТА И ДЕМОКРАЦИЯТА:  На този президент искаме да му кажем – с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона.

– НЕ ОСМИСЛИ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИОНАЛНОСТ: За 5 години този президент не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия.

– НЕ РАЗБРА СИЛАТА НА ПРЕКИЯ ИЗБОР: За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите

– ДПС НЯМА ДА ПОЗВОЛИ РАДЕВ ДА РУШИ СЪЗДАДЕНОТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ: ДПС няма да позволи някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено през всичките тези години.

НАЙ-ОСТРИЯТ СБЛЪСЪК МЕЖДУ РАДЕВ И КАРАДАЙЪ бе по време срещата между президента и представителите на ДПС в рамките на консултациите преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство. 

Тогава лидерът на ДПС  повдигна въпроса с двойното гражданство на тогавашния икономически министър Кирил Петков„Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база неговите твърдения в публичното пространство, че е подал заявление за отказ от канадското си гражданство“, каза Карадайъ. 

На което Радев отговори остро: „Не е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Да си гражданин на Република България не значи само да има паспорт, значи да носиш България в цялото си сърце. Когато избухна този скандал, веднага се срещнах с г-н Петков и го запитах – коя е Вашата Родина-майка? България или Канада? И получих абсолютно еднозначен отговор – България. А Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка“, изстреля президентът Радев.

Отговорът на Карадайъ бе в същия остър тон: „Да, г-н президент, моята родина е България и за всички 51 години, които ги имам са абсолютно и категорично доказателство за това. Но освен родина, ако погледнем и пра-пра родината ми…“

Радев обаче не спря с атаката. „Аз чух друго ваше изявление пред чужди власти преди няколко месеца. Затова се надявам да сте искрен в тези думи“, отговори той, смесвайки темата с неточния превод на думите на Карадайъ пред председателя на турския парламент, който му спеделил, е новите корени са от Македония, от където смята, че е неговата родина-майка..

„Не мога да стоя безучастен, когато българския президент пита коя е родината-майка на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Същият въпрос може да зададем и на бесарабските българи, на молдовските българи. Всеки етнос, който не живее на територията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, чиито права бяха поругани, която можеше да напусне България, но не го направи„, защити лидера на партията си Йордан Цонев.

По-късно тази остра реплика на президента Радев бе приета като обида от българските турци, които винаги са подчертавали, че България и тяхната родина и са били изключително лоялни към държавата.

И това се превърна в ТЕЖКА РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ МЕЖДУ РАДЕВ И ДПС.

Кой е Мустафа Карадайъ?

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянски окръг. Завършва висше икономическо образование в УНСС, учил е и математика в Софийския университет .

Учредител на Академичното дружество на ДПС в град София и член на ДПС от май 1991 г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998 – 2003).

От 1996 г. до 2002 г. е служител в централата на ДПС.

От 1996 до 2001 г. е преподавател по „Информатика“ в НБУ.

От 2002 до 2010 е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол.

Секретар на Централната избирателна комисия за ИПВР – 2001 г., МИ – ’03 г., ИПВР – ’06 г., ИЧЕП – ’07 г., МИ – ’07 г., ИЧЕП – ’09 г., ИНП – ’09 г. и член за ИНП – ’05 г.

От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.
От 2013 г. е народен представител от ДПС.

Мустафа Карадайъ е женен, с две деца.

От 24 декември 2015 г. е един от тримата временни съпредседатели на ДПС до IX национална конференция на партията, след като е изключен Лютви Местан.

На 24 април 2016 г. е избран за председател на ДПС от IX национална конференция на партията.

На 12 декември 2020 г. е преизбран за председател на ДПС от X национална конференция на партията.

Публикувано в Горещо, Политика. Постоянна връзка.