ОБНОВЕНА! ИТН предлага Николай Василев за министър-председател на България! Вижте предложенията за министри

Лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че няма да прави коалиция

„Няма да правим коалиция с нито една партия. „Има такъв народ“ ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет”.Това обяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в първия си коментар за изборния резултат. При преброени малко над 95% от изборните протоколи партията му е втора политическа сила, водена с 0.25% от коалицията ГЕРБ-СДС.

Трифонов представи и предложението си за кабинет. За министър на икономиката е поканен Любомир Дацов, за министър на образованието – Наталия Митева, на енергетиката – Красимир Ненов. Велислава Петрова е предложена за министър на здравеопазването, а Михаела Лашова – за министър на регионалното развитие и благоустройството. Предложение за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Христо Алексиев, а за министър на туризма – Ивайло Кожухаров. Пламен Абровски е предложението за министър на земеделието, храните и горите. За министър на отбраната от „Има такъв народ“ предлагат Теодора Генчовска. Лилия Иванова пък е предложена за министър на труда, социалната и демографската политика. За министър на културата Трифонов предлага да бъде издигната Станислава Армутлиева. Според плана на ИТН правосъдието ще бъде поето от Петър Илиев. За спортта пък ще отговаря Радостин Василев. Д-р Антония Валентинова пък е предложение за министър по ромските въпроси.

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали, съобщи още Трифонов.

Сред основните приоритети на правителството е построяването на необходимия брой детски градини, построяване на детска болница, закупуване на медицински хеликоптери, концесия и строеж на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на ББР, подобряване на прозрачността при обществените поръчки. Трифонов се закани да „изкорени” порочните практики, свързани с тях.

Сред останалите приоритети е и дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лв. Закриване на спецпрокуратурата, ускоряване на строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти, които да отидат в НАСА. Ще направим и всичко възможно към тях да се присъедини един северномакедонец, за да не гледаме в земята от срам, а за да гледаме нагоре към звездите. Време е за друго – време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове. Време е всичко да се случва пред вашите очи”, посочи Трифонов.

“Мина немалко време, откакто обявих, че ще правя политически проект. Оттогава досега чух и прочетох всякакви неща за себе си – че ще правя внушения,фантазии, лъжи, всякакви глупости. От толкова много години съм в публичното пространство и съм влизал в домовете си. През всичките тези години с моите колеги реализирахме редица каузи, проведохме и много битки. Всичко беше пред вашите очи. Изумява ме това, че хората все още не разбират какво правим с нашите колеги. Винаги сме правили едно и също – това, което ни повелява моралът, законът и професионализмът”, заяви Трифонов.

Той припомни, че преди 6 години с екипа му инициираха референдум за смяна на политическата система. Според Трифонов още тогава е било ясно, че действащата система генерира несправедливост и произвежда неморални и недостойни хора в политиката.

За министър председател ще бъде излъчен Николай Василев.

Пълният списък с предложения за министри:

Министър на финансите – Мария Бойчинова

Министър на икономиката – Любомир Дацов

Министър на образованието – Наталия Митева

Министър на енергетика – Красимир Ненов

Министър на здравеопазването – Велислава Петрова

Министър на регионалното развитие – Михаела Лашова

Министър на транспорта – Христо Алексиев

Министър на туризма – Ивайло Кожухаров

Министър на земеделието – Пламен Абровски

Министър на отбраната – Теодора Генчовска

Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова

Министър на културата Станислава Армутлиева

Министър на правосъдието – Петър Илиев

Министър на спорта – Радостин Василев

Министър без портфейл по ромските въпроси – Антония Валентинова

Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – Николай Радулов

За премиер – Николай Василев.

Очаквайте подробности!

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.