ПП „Възраждане“ ще изпрати писмо до Министъра на външните работи с искане  Херо Мустафа да бъде отзована от България

Инж. Николай Дренчев е един от учредителите на Възраждане. От първия конгрес на партията в гр. Плиска през 2014 г. досега е неин организационен секретар. Той е офицер – военен пилот на изтребител МиГ-23 МЛД.

 „Вие сте колония,  без държавност, без достойнство!“- това е невербалното послание  на извънредния и пълномощен посланик на САЩ в България. По информация в медиите  Н. Пр.  Херо Мустафа е  посетила  Служба „Военно разузнаване“ (СВР). Информацията е удостоверена и със снимки, на които гордо се усмихва Министърът на отбраната от служебния кабинет на президента Румен Радев и ръководството на СВР.

В дипломацията, във военното дело и в разузнаването невербалните послания тежат повече от вербалните. В случая, в който посланика на САЩ посети военното ни разузнаване, са замесени и липса на дипломация, и военните – включително военният министър, който не е военен, а дипломат, и ръководителят на службата.

Писано е в древна книга, че се полага Божието – Богу, а кесаревото – кесарю.

Приемите, телевизиите, прессъобщенията, светкавиците на фотографите…  – те се полагат на дипломатите. Те са тези, които оповестяват провежданите политики. Те са лъскавата фасада. Зад нея трябва да са скрити службите, осигуряващи нашата безопасност. Те трябва да са невидими. Трябва да работят в тишина. Допустимо е да се знае, че съществуват. И то само защото съществуването им не може да се отрече. И нищо повече. Подобно на легендарните ГРУ и CIA, нашето военно разузнаване трябва да е обвито с мълчание и легенди.  Победите му не трябва да се празнуват с фанфари,  провалите му трябва да се посрещат с мълчание и стоицизъм. Така трябва. Така се е правило и така трябва да се прави.

Днес обаче сме свидетели на грубо „дипломатическо“  (и в никакъв случай  „дипломатично“)  вмешателство в работата на разузнаването ни!

Не е ново посланието, че американският посланик се изживява като генерал-губернатор на територията, отбелязана на картата като България. Не е ново и че хората, призвани да пазят честта и достойнството на пагона и Родината се държат коленопреклонно и през глава  демонстрират васалното си преклонение.

Интересният въпрос днес е: Какъв проблем накара Херо Мустафа и антуражът й да напуснат „Козяк“ и да посетят на крака военното ни разузнаване?

Проблемите пред американците, в които са замесени и нашите военни, вероятно са много – от „войната“ в Афганистан  до „демократизирането“ на Ирак, където България участваше в „коалициите на желаещите“. И още два големи български казуса, неизбежно попаднали във фокуса на запознатите: „самоубийството“ на ст. л-т Тодор Манчев и „загубата на ориентировка“ на м-р Терзиев. И в двата случая сме свидетели на сериозен натиск разследването да се претупа и прекара през най-удобната версия.

Със сигурност са сериозни проблемите пред американската администрация, за да се наложи такова екстремно посещение на нашето разузнавателно ведомство. Какви са – засега не знаем, може само да прогнозираме. Но скоро ще разберем. Защото „всичко тайно ще стане явно“. А тогава на предателите – горко им!

По данни, достигнали до  Възраждане, на тази среща не са били обсъждани действия против Възраждане. Такива действия са били обсъдени по друго време и на друго място, където служителите на метрополията са изразили крайно недоволство от факта, че многомесечната разработка на ДАНС срещу Възраждане в крайна сметка е дала само  комични резултати.

Днес Възраждане ще изпрати писмо до Министъра на външните работи с искане  Херо Мустафа да бъде отзована от България и незабавно екстрадирана, тъй като действията й представляват заплаха за националната ни сигурност.

Публикувано в Акценти, Политика. Постоянна връзка.