ПРОУЧВАНЕ НА „ТРЕНД“: ГЕРБ продължава да трупа преднина пред „Промяната“, „Възраждане“ дишат във врата на БСП

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите. Това става ясно от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд“, проведено в периода 5-12 юли сред 1005 пълнолетни българи.

През юли партията на Бойко Борисов запазва резултата си от последните месеци, като 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ. 21,4 на сто биха гласували за “Продължаваме промяната“. Статично изглежда положението при ДПС (10,7%), БСП (9,8%), “Възраждане“ (9,6%) и “Демократична България“ (6,9%), показва изследването.

Ерозия в подкрепата регистрираме при новата формация на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция от 7,6% сред решилите да гласуват през май, става ясно от допитването.

Големият губещ от последните събития, изглежда, е “Има такъв народ“, който е с 3,8% подкрепа сред гласуващите, а това застрашава възможностите  за парламентарно представителство при нови избори, показва още проучването на “Тренд“.

“Изправи се, България“ и ВМРО остават с подкрепа съответно от 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. 45% очакват влошаване, а само 15% подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% – че ще се подобри.

“Подобни високи стойности и на двата индикатора сме отчитали преди около две години – в началото на COVID пандемията“, припомнят от “Тренд“.  

Публикувано в Горещо, Политика. Постоянна връзка.