Рекорден брой секции в чужбина за предсрочния вот

Най-много секции ще има във Великобритания, променя се картината и в Турция

ЦИК определи броя на секциите, които ще бъдат разкрити за гласуване в чужбина на предстоящите избори. Очаквано отмяната на ограничението за брой секции в държавите извън Европейския съюз промени рязко картината във Великобритания и Турция.

Рекорден брой секции ще бъдат разкрити в чужбина – 502.  Великобритания е страната, в която ще има най-много секции – поне 86. За сравнение на вота на 4 април заради ограниченията бяха само 35.

Отпадането на това ограничение промени правилата  за Турция. Сега там вместо 35, секциите вече ще са 57. А в Съединените щати сънародниците ни ще гласуват в 45 секции. По данни на ЦИК, на миналия вот в 241 секции в чужбина са гласували над 300 българи. Това означава, че на тези места сега там трябва да се гласува само с машина.

Първият рекорд преди предсрочния вот вече е поставен. Но броят секции зад граница може да се увеличи още. 

„Предвижда се да се разкрият секции там, където има подадени повече от 40 заявления. На 15 юни – едва тогава ще знаем какъв е точният брой в чужбина. Извън това, има да се разкриват секции в дипломатическите и консулски представителства”, обясни Цветозар Томов от ЦИК.

За сънародниците ни във Великобритания неограниченият брой секции дава надежда.

„Отново се връщаме към нормалността на тези избори и нещата ще се случват по-плавно и добре организирано”, смята Виктория Влаховска.

Според българската общност няма да има проблем с набирането на членове за секциите.

„Може би ще има някакъв отлив, но не очакваме, че няма да имаме хора, с които да открием секциите тук, във Великобритания”, каза още Влаховска.

По данни на ЦИК над 300 избиратели е имало в 241-а секции. По закон на тези места трябва да се гласува само с машина.

„Изключително важно е да преценим достатъчно надеждно какво количество машини да бъдат доставени в чужбина. За да може в секциите, в които има по-голям наплив от избиратели, гласуването да приключи навреме и да не стават прекалено големи опашки”, обясни Томов.

Тук се поражда и най-голямото притеснение за българите в чужбина.

„Броят на машините. Говори се, че във Великобритания те ще бъдат около 35 броя. По какъв начин ние ще се свързваме с техническите координатори, ако възникне проблем”, пита се Виктория.

Ясно е как ще се процедира при проблем.

„Ако поради някаква причина гласуването с машина не може да продължи, бюлетини ще бъдат осигурени във всички секции”, припомни Томов.

Не е ясно обаче как машините ще бъдат транспортирани до различните държави. От ЦИК са на мнение, че обработката на резултатите няма да доведе до трудности поради факта, че зад граница няма гласуване с преференции.

Регистрацията на партии и коалиции за предсрочните избори ще стартира утре и приключва на 26 май в 17 часа.

Публикувано в Горещо, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021, Политика. Постоянна връзка.