Ръководството на „ИТН“ за новия референдум: Българите желаем ли смяна на формата на управление от парламентарна с президентска република

„Започваме да работим за нов референдум, защото всички знаем каква е политическата ситуация в страната и че България е в задънена улица. Този „мач“ сме го играли и сега ни предстои да съберем 400 000 подписа, за да бъде проведен референдумът“.
Това споделиха на среща с членове, симпатизанти и заинтересовани граждани от Търговище и региона, сценаристите на Слави Трифонов – Александър Вълчев, Ивайло Вълчев, Филип Станев и Драгомир Петров (членове на Изпълнителния съвет на ИТН). По време на срещата, която се проведе на 27 ноември (в неделя), сценаристите отговориха на много въпроси. Получи се откровен разговор с гражданите, в който четиримата споделиха стъпките, които предстоят пред „Има такъв народ“. „Искаме референдум, за да се разбере, дали българите желаем смяна на формата на управление от парламентарна с президентска република, защото най-важното е да се чуе гласът на хората! Те може да искат, а може и да не искат промяна в системата, но важното е хората да бъдат питани и чути. Парламентът, който функционира в момента, доказва, че тази система тотално се е изчерпала в своята същност. Не се е случвало в историята на българския парламент, откакто той съществува като институция, толкова дълго време да не може да се избере председател. А още повече пък абсурдът, да бъде избран за председател на тази институция – Вежди Рашидов! Първи ярък пример, че това нещо не работи! Втори много ярък пример е това, което сега се опитват да направят с връщането на хартиената бюлетина“. По думите им, новата така наречена „хартиена коалиция“ е насочена изцяло към местния вот. За Статуквото ще бъде много удобно да се върне този стар модел, отбеляза още те. Според сценаристите, „Има Такъв народ“ са абсолютно наясно и са излезли с чистото съзнание – „какво сме и какво не сме направили. Опитахме се да променим системата и тя ни изхвърли, сподели те“. На срещата бе представен новият координатор на „Има Такъв Народ“ за област Търговище – Ирена Димитрова.
Тя има за цел да заздрави структурите на „Има Такъв Народ“ в областта, като за целта призова всички симпатизанти на партията да се свързват с нея с предложения и препоръки.
Публикувано в Акценти, Горещо, Политика. Постоянна връзка.