СКАНДАЛНО! Заради разрушително управление на Иван Чакъров отново ще има само една бирария на панаира в Орешак! Къде отидоха едни 18 000 лв.? 

Миналата година изнесохме информация за ощетяване на бюджета на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и реципрочно бюджета на Община Троян с десетки хиляди левова заради лошото управление на тогавашния директор Иван Чакъров. Година по-късно сме свидетели на алчността му и разрушително управление, на което сегашното управление на НИХЗИ, а и троянци берат изгнилите му плодове. И тази година на панаира в Орешак ще има само една единствена бирария и тя ще е отново на фирмата от Севлиево.

Нека да ви разкажем как се стигна до тук. На 6.01.2020 година в НИХЗИ постъпва оферта от севлиевска фирма, занимаваща се с кетъринг, за наемане на цялата площ предвидена за изграждане на бирарии на орешашкия панаир. 7 дни по-късно на 13.01.2020 г. Иван Чакъров, в качеството му на управител, сключва договор с въпросната фирма на стойност 23 904 лв. без ДДС за срок от 3 години като в документа е записано, че всяка година се пуска заявка за наем на цялата площ, но без да е упомената цена! И още по шокиращо е точка от договора, в която е записано, че ако някоя от страните не поиска прекратяване на договора, то той автоматично се подновява за срок от още 3 години!

На 31 януари 2020 г. фирмата превежда аванс в размер на 11 000 лв. и на 30 юни прави втори аванс в размер на 7000 лв. като остатъкът от парите се заплаща след приключване на панаира. 

След като Чакъров вижда, че става напечено около него, в деня, в който получава втория аванс (30.06. 2020г.) подписва Анекс към договора със севлиевската фирма, един вид да излезе от положение, че в срок до 01.09.2020 година НИХЗИ се задължава да върне всички получени авансово средства в размер на 18 000 лв., ако не се осъществи панаира. С този ход Чакъров поставя Община Троян и НИХЗИ в доста неудобна ситуация, защото благодарение на неговото управление, в касата няма пукната пара. Отваряме една скоба, че през 2020 година в разгара на пандемията от COVID-19, на панаира в Орешак бе забранено поставянето на бирарии. И тук възниква нов проблем, защото има действащ договор и анекс според, който ако няма панаир, трябва да се върнат парите  в срок до 01.09.2020 г.  Община Троян успява да се договори със севлиевската фирма и им разрешават да поставят скара на входа на Изложението, като с това успяват да ограничат трупането на лихви от пропуснати ползи. Община Троян в същото време в търсене на решение на сложния казус сътворен от Иван Чакъров, взема тежкото решение да предложи на фирмата да се сключи Анекс, с който да изградят само те бирария по време на панаирите в Орешак през 2021 и 2022 година и с това контрактът да се счита за приключил.

Интересно е да се попита за какво са похарчени тези 18 000 лв. от Иван Чакъров, дадени няколко месеца по-рано?!

Сигурно всички в този момент си задават въпроса защо е толкова ниска сумата по договора?! Явно някъде на тъмно някой е взел нещо, за да се случи този договор!

Проста сметка, която всеки може да направи е, че в предни години има най-малко по 10 бирарии като всяка една от тях заплаща от 4000 до 6000 лв. в зависимост от наетата площ. Десетки хиляди левове за втора година няма да влезнат в бюджета на Община Троян! Виновникът е един и това е Иван Чакъров.

Надяваме се, че разследващите органи събират и ще съберат достатъчно доказателства, за да получи виновникът справедлива присъда!

Очаквайте скоро още скандални разкрития за разрушителното управление на Иван Чакъров!

Публикувано в Горещо, Скандално. Постоянна връзка.