19 лични асистенти и 25 социални ще помагат на нуждаещите се

19 лични асистенти и 25 социални ще помагат на нуждаещите се20 години от създаването на троянската организация на инвалидите съвпадна с отбелязването на Международния ден на хората с увреждания преди дни. Общинското ръководство в лицето на кмета Минко Акимов, зам.-кмета Мариян Балев, председателя на Общинския съвет Ангел Балев уважи тържеството. Сред гостите бяха също така директорът на „Социално подпомагане“ Даниела Петкова и  представители на   Сдружение „Българка-Троян“.
Ганка Ангелова, председател на Дружеството на инвалидите, каза: „Нашата борба е всеки един  от нас да има право на труд, право на учение, на здравеопазване, на социални помощи и най-вече на достъпна среда. Благодаря на Общината, че през всичките тези години е била съпричастна към проблемите на хората с увреждания“. Г-жа Ангелова изрази надежда това да е и занапред – за откриване на работни места и на рехабилитационен център в Троян.
Кметът  Минко Акимов пожела  здраве, дълъг живот и кураж. Градоначалникът съобщи, че предстои да се назначат 6 лични асистенти на хора с тежки увреждания. През март ще бъдат назначени още 13 лични асистенти по проекта „Подкрепа за достоен живот“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“.  А по разработения от  Община Троян проект „Независимост и достоен живот на хората с увреждания и самотноживеещите в Община Троян“ в началото на следващата година ще бъдат назначени 25 социални асистенти и домашни помощници. Кметът връчи от името  на общината грамоти на Ганка Ангелова – за цялостна дейност през годините, за проявените упоритост, стремеж към съзидание, воля и кураж при отстояване правото на достоен живот за хората с увреждания в общината, на Стефка Мондешка – за активна дългогодишна дейност в дружеството от неговото основаване, и на Донка Илиева – за нейната дългогодишна дейност като касиер на  дружеството и негов активист.
По-късно в Общинския педагогически център се проведе среща на деца от кръжока по изобразително изкуство и деца  със специални образователни потребности към Ресурсен център – Ловеч. Тук те твориха, рисуваха заедно, веселиха се и опитаха от приготвените за тях лакомства, съобщи Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.