Министърът на образованието се срещна с училищни директори от област Ловеч

Областният управител на Ловеч Николай Нанков и заместникът му Пламен Огнянов присъстваха вчера, 16 април, на тържеството на Езиковата гимназия. Първото езиково училище в страната отбеляза 130 години от началото на чуждоезиковото обучение и 60 години от  създаването на Средно училище за чужди езици – Ловеч.
Гости на празника бяха  председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието Сергей Игнатов, заместник посланикът на САЩ г-жа Сюзън Сатън, представител на Френското посолство у нас, депутатите на ПП ГЕРБ от Ловешка област д-р Анатолий Йорданов, д-р Станка Лалева и д-р Михаил Николовски, много бивши възпитаници на училището.
По време на визитата си министър Сергей Игнатов проведе и работна среща с директорите на училищата от Ловешка област. Тя се състоя в салона на Езиковата гимназия. Основната тема бе проектът на Закон за училищното образование. „Документът, който е публикуван в интернет, не е официален, когато окончателният вариант на проекта е готов, той ще бъде публикуван в страницата на Министерство на образованието. Тогава ще започне и широко обсъждане, подчерта пред директорите министърът. Той акцентира върху новите елементи, които са заложени в проектната идея:
– нова образователна структура – след 7 кл. завършване на основно образование, 8-10 – първи гимназиален етап, 10-12 клас- втори гимназиален етап;
– национално външно оценяване при завършване на етап и степен – т.е. в края на 4, 7, 10 и 12 клас;
– преобразуване на РИО в РУО (Регионално управление на образованието);
– създаването на Национален инспекторат по образование;
– система от мерки за превенция, подкрепа и дисциплиниране на учениците в т.ч. оценка за поведението на ученика от всеки учител по съответен предмет за всеки срок „похвално“, „добро“, „нуждае се от подобрение“;
– уредени са въпросите за кариерното развитие на учителите и директорите;
– новости има при училищните настоятелства, в които задължително се избира и представител на общината и т.н. Всичко това обаче ще влезе в парламента след като се проведе широк дебат, подчерта още Игнатов.
Преди да се види с директорите министър Сергей Игнатов разгледа основно ремонтираните с европейски средства пансиони на училището и разговаря с представители на ученическия съвет.
Подаръкът на министъра, който той връчи на директора Радослав Хитов по време на срещата, бе интерактивна дъска.
Елка Баръмова

3 thoughts on “Министърът на образованието се срещна с училищни директори от област Ловеч

  1. Пропуснахте да кажете, че не за пътви път този министър прави политически изявления пред ученическа аудитория, а това е забранено!
    „Призовавам вас, преди всичко младите хора, да подкрепите политическа партия ГЕРБ и нашето правителство в реформите, които сме започнали.“ Ако това не е политическа пропаганда – здраве му кажи!

  2. Млади човече, прав сте! Обаче кой от досега властващите ни политици не е отправял подобни апели към подрастващотите поколиения? Май нема такива, така че нищо ново под слънцето.

  3. Да,“ …нищо ново под слънцето“ – то…. вече и слънце нема. 🙁

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.