Война между партията на Слави и ДБ за министри и постове! Тошко Йорданов разкри претенциите на Христо Иванов и сие, както и кражбите на Асен Василев на интелектуална собственост

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов разкри в декларация от трибуната на Народното претенциите на ДБ за министри в кабинета и кражбите на Асен Василев на интелектуална собственост.

Според Тошко Йорданов,Христо Иванов е пренебрегнал собствената си декларация, че партията му няма да има персонални претенции за подкрепа на редовно правителство. Два дни по-късно обаче са поискани сегашните служебни министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

Според Тошко Йорданов тези министри са в зависимости, а за Асен Василев дори има данни за кражба на интелектуална собственост, за която е осъден.

По-късно в кулоарите Йорданов уточни, че това не означава, че ще прекратят преговорите си с ДБ, въпреки че не е джентълменско да има претенции, без да са спечелени избори.

„Явно г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова не осъзнават, че с действията си карат Бойко Борисов да потрива доволно ръце“, каза Тошко Йорданов от ИТН в декларацията от парламентарната трибуна.

Какво се случи през тези четири дни, попита Йорданов от трибуната на НС. Какви игри се играят в 46-тото НС, попита той.

Игрите се играят от мръсни хора, констатира Йорданов и напомни, че моралът и честността са основни за ИТН.

„Христо Иванов посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти.

Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ.

Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър.

Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона.

Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии“, заяви още Тошко Йорданов.

Съставът на кабинетът ни е известен, чакаме мандат от президента, уточни Филип Станев от ИТН.

Скандалът с Асен Василев избухнал, защото на Асен Василев било предложено да е вицепремиер по европейските фондове, но той поискал да бъде и финансов министър, коетo светнало червена лампа на ИТН.

източник: pik.bg