Децата на Ловеч са важни не по-малко от всички останали български деца

Инж. Красимира Цекова е кандидат за народен представител на 11-ти МИР Ловеч.

​ Наскоро тя публикува във своя фейсбук профил: „Аз съм майка на четири прекрасни деца и съм силно обезпокоена за образованието, здравеопазването и културата в града и страната ни. Преди няколко дни​ посетих регионалната библиотека в Ловеч и се замислих как в едни библиотеки има нови заглавия, а в други книгите са издавани преди 1989 г.“

Ние бяхме провокирани от думите на г-жа Цекова и решихме да проверим откъде идват несъответствията. 

В началото попаднахме на​ Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, поместен на сайта на Министерството на културата (http://mc.government.bg/images/Site/Standart_biblio.pdf) и се чудим дали държавата дава пари за нови книги така, както е записано в него или​ пък библиотеките кандидатстват на проектен принцип.

Според стандарта всяка библиотека има читатели на база жителите на съответния район и всяка библиотека ежегодно трябва да набави 0.1 нова книга на човек. Нека го разграничим:

Когато е необходимо кандидатстване трябва да се спазват определени условия, и принципът е конкурсен, и има риск тези книги да не постъпят в съответните библиотеки.

Също така съществува и Законът за задължителното депозиране, в който се казва, че всяко издание в тираж над 300 трябва да предостави 10 екземпляра като депозит. 

Къде отиват депозитните бройки?

В Националната библиотека и регионалните библиотеки. Това ли е грижата за нашите деца и това ли е безплатния достъп до култура? Ако ти се намираш в малко населено ​ място или нямаш на разположение „голяма“ библиотека, ще се наложи да купуваш ежегодно задължителна литература на своето дете.

Важно е да направим една елементарна сметка от списъка с препоръчителна литература за след първи клас. 

Използвали сме един от малките списъци, поместени в интернет.

1. Български народни приказки от Слави Ганев – 27,90лв.

2. Приказки от цял свят в превод от Нели Стефанова – 15,99лв.

3. „Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен – 8,90лв.

4. „Патиланско царство” от Ран Босилек – 12,90лв.

5. „Мечо Пух” от Алън Милн ​ -7,90лв.

6. „Приказки по телефона” от Джани Родари – 10,00лв.

7. „Небивалици” от Доналд Бисет- 4,90лв.

Общата стойност е 88,49лв. за книги.

Нека се замислим, че колко е по-малко населеното мястото, толкова и доходите на жителите му са по-ниски. 

По този начин ли трябва да обезлюдяваме селата и малките градчета?

Библиотеката е с функции на културен център и средище, което трябва да провокира четенето и любопитството, защото колкото и да сме богати, винаги ще има едно място много по-богато на книги от нашият дом, и това е библиотеката.

Потърсихме инж. Красимира Цекова за коментар:

„Говорим за равен достъп до образование, но това след 30 години демокрация е просто един термин. Не може децата в София да имат по-добър достъп до книги от децата на Ловеч. Ловеч винаги е бил културно средище и заслужава да продължава да бъде развивано като такова. Ето защо аз като кандидат за народен представител от Възраждане поставям децата в центъра на всяка политика. И ако гражданите на Ловеч ми дадат доверието си​ и стана част от 46-то народно събрание, ще настоявам, че децата на Ловеч са важни не по-малко от всички останали български деца и те заслужават да получават най-доброто образование и достъп до култура, защото Ловеч има нужда от Възраждане! България има нужда от Възраждане“, коментира инж. Цекова.

Възраждане е номер 11 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано в Горещо, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 с етикети . Постоянна връзка.