Какво ще бъде времето до края на месеца

Има условия за натрупване на замърсители в атмосферата

До сряда времето ще следва ритъма на познатата ни късна есен. В ранните часове ще се стелят мъгли в равнинната част на страната или ниска облачност, от която е възможно да преръмява леко. В часовете следобед видимостта ще се подобрява с тенденция слънцето да се показва. Около Черноморието тези процеси ще са по-продължителни, докато на запад слънчевите часове ще са повече. Тихо време с температури сутрин от 2 до 7 градуса и следобед – между 10 и 15-16 градуса.

Липсата на вятър и мъглите са предпоставки за натрупване на повече замърсители в ниските слоеве на атмосферата. В градските райони и особено в затворените котловини е възможно концентрацията на прах да надвиши нормалните показатели.

В сряда след вдигането на мъглата обаче, по-късно следобед ще се заоблачи с възможни оскъдни превалявания, предимно в северната половина на страната. В четвъртък есенни валежи ще има на повече места. В петък и събота ще се задържи облачно. От неделя, в резултат на средиземноморски циклон, ще последват нови повсеместни валежи. Дневните температури ще се повишат около средата на седмицата, като в традиционно по-топлите места у нас термометрите ще достигнат 18-19 градуса. С приближаването на уикенда ще захладнее отново.

След 20 ноември ще остане по-студено. Сутрин термометрите ще се движат от 2 до 7 градуса, а през деня – между 5 и 10 градуса. Около средата на седмицата ще е най-студено с температури сутрин около и малко под нулата. Валежи ще има в дните 21-23 ноември, когато по планините ще падне сняг. След това облаците ще отстъпят за малко, а около 26 ноември отново ще се оформи есенна валежна обстановка.