Mеждународен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Всяка година, в третата неделя на месец май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година 15 май е определения ден и инициативата ще премине под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.  В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН.

Като цяло кампанията е насочена към мотивиране на хората да бъдат отговорни към собственото здраве, да се изследват, както и да се предостави достъпна информация и възможност всеки да получи отговор на въпросите, които го вълнуват относно проблема ХИВ/СПИН и сексуално-предавани болести.

В изпълнение на дейности по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-предаваните болести, Регионална здравна инспекция гр. Ловеч обявява ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ от 12.05.2022 година.   

Ще се провеждат безплатни и анонимни изследвания с бързи тестове за ХИВ, Хепатит В, Хепатит С и сифилис. Желаещите ще могат да се изследват в лабораторията на РЗИ – Ловеч всеки работен ден до 31.05.2022 г. от 09.00 до 15.00 часа.