44 години от полета на първия български космонавт

Днес, 10 април 2023 г., се навършват 44 години от първият полет на българския космонавт Георги Иванов.

Биография

Георги Иванов Какалов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Иван и Анастасия Какалови. Той е първият български и балкански космонавт. Фамилното му име Какалов впоследствие е променено поради смешното му звучене на руски език. Служи в Българската национална армия като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила.

Полет в космоса

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време, е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Съюз-33“, което превръща България в шестата държава в света, изпратила човек в Космоса. Командир на полета е Николай Рукавишников, а вторият член на екипа е българинът Георги Иванов. Полетът продължава 1 денонощие, 23 часа и 1 минута, правейки 31 обиколки около Земята.

Мисия на експедицията

Мисията на полета е била да се скачи космическият кораб със станцията „Салют 6”, да се доставят припаси и да извърши експерименти. Но проблем с двигателя на ракетата прекратява мисията. Това принуждава космонавтите да се върнат на Земята предсрочно, където кацат на 320 км от предвиденото място – град Жезказган в Казахстан. Въпреки че мисията не е успешна, тя е единствената в цялата история на космическото пътуване, при която космонавтите ръчно са приземили ракетата.

Интересни факти

Георги Иванов държи световен рекорд, който и до днес не е подобрен. Този рекорд е именно, че по времето на цялата мисия той остава спокоен, пулсът му не надвишава нормата – дори когато мисията е прекратена и се налага да кацнат аварийно. На 10 март 2004 г. Георги Иванов е удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант и е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключителния му принос за развитието на космическите изследвания и по повод 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса. Мирослав Гечев, Преслав Пенков,
Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян
Публикувано в Георги Иванов, Клуб „Медии“, Мирослав Гечев, Николай Рукавишников, Новини, Преслав Пенков. Постоянна връзка.