Културните събития от началото на месеца

Културните събития от началото на месецаНачалото на април поднесе на хората с културни интереси няколко забележителни срещи с гостуващи изпълнители. За всички тях ви информирахме предварително, сега ще отбележим най-същественото в кратък преглед на изявите.
Йосиф Радионов – виртуозният цигулар
Неговият пролетен концерт и този път стана благодарение на поканата и организацията на Сдружение „Българка – Троян“. На пианото бе съпругата на Йосиф Радионов – Зорница Радионова, не по-малък майстор от именития цигулар. Концертът бе съчетан с обогатяваща информация за композиторите и техните творби, с обяснения на музикалните термини. Сред стаилата дъх публика в салона на Общината имаше хора на различна възраст, включително и невръстни деца, доведени от младите си родители да слушат класическа музика. В програмата звучаха творби от Панчо Владигеров, от Паганини, когото Йосиф Радионов определи като „цигулар на цигуларите“, от Сарасате, от българската композиторка Дора Драганова. Маестро Радионов сподели, че обича нашия край и винаги с удоволствие идва тук.
Веселин Маринов – все така покорител на женските сърца
Концерт под наслов „Един мъж на 50“ с представяне на последния му албум изнесе в читалищния салон поп певецът Веселин Маринов. И новите песни, които верните слушатели чуха за първи път, и утвърдените във времето хитове на звездата въодушевиха публиката, която и този път бе запълнила до краен предел салона. Наистина правостоящите бяха по-малко от други години, но никой не може да отрече факта, че Веселин Маринов, колкото и подигравки да се сипят по негов адрес от медиите, е покорил десетки сърца, песните му имат хубави български текстове, мелодиите се харесват и помнят. На концерта се видя, че хореографията е подобрена,в сравнение с предишни години, а момичетата от денс групата имат вълнуващо присъствие на сцената. Веселин Маринов е единственият български изпълнител, който всяка пролет гостува в нашия град с концерт, и дори само заради това заслужава признание.

„Усмивките“ и Хайго
Композиторът Хайгашот Агасян и децата от ВС „Усмивка“ с ръководител Светла Червенкова изнесоха впечатляващ концерт в читалище „Наука“ на 5 април.  Композиторът не за първи път е в Троян, с „усмивките“ го свързва творческо приятелство, а някои  от песните си маестрото е подарил на ВС „Усмивка“, за да ги изпълняват децата с нежните си гласове. На концерта той пя соло и заедно с троянските деца. Залата бе пълна с горди от таланта на своите „усмивчици“ майки и бащи, баби и дядовци, както и с много почитатели на утвърдените в годините малки троянски изпълнители. /информацията е по материал, предоставен ни от Наталия Начева и Любов Чолакова от
Клуб „Журналистика“ към Общинския педагогически център/

Среща с голямата Маргарита Петкова
Откровена, нестандартна, чаровна, предизвикателна, жена в истинския смисъл на думата и същевременно мъжко момиче – това е само част от образа на поетесата Маргарита Петкова, с която троянската публика имаше шанса да се срещне в петък. Мястото на събитието бе необичайно – за първи път – извън читалището, в салон на Виенската сладкарница „Славея“. Идеята, поканата, организацията са на Ваня Давидова от читалищната библиотека. Присъстващите чуха стихотворения от последната засега книга на Маргарита Петкова с провокативното заглавие „Щастлива, лекомислена и слаба“. Поетесата сподели, че в Троян е дошла със специално вълнение и че това не е дежурният комплимент към домакините. Оказа се, че именно тук е преживяла най-красивото нещо, което й се е случвало като поетеса – когато представяла първата си книга „Дива къпина“, излязла през 1983 г., в нашия град за автограф й поднесли тетрадка с преписани всички стихотворения. Преписани, защото съответният почитател не успял да си закупи книгата в онова време на дефицит. Маргарита Петкова каза, че пише това, което чувства, а и предпочита сама да чете стиховете си. Досега е издала 13 книги, същевременно е родила и отгледала 3 деца, от дъщерята има и 2 внучета. Засега е единствената поетеса, удостоена с наградата „Димчо Дебелянов“, която се дава ежегодно в Копривщица. Новата си книга предлага директно на читателите, като й поставя индивидуален номер и така тя се превръща в уникат. „Имам адски непостоянна муза“, каза Петкова в отговор на въпроса как пише.

Два български филма в читалището
Ученици и младежи бяха основната част от публиката, която във вторник вечерта в читалищния салон присъства на първите за тази година кинопрожекции. Срещу билет от 4 лв. троянци имаха възможност да видят две забележителни творби на българското кино – „Кецове“ и „Чужденецът“. Зрителите останаха доволни и си пожелаха по-често да има подобни събития.

Публикувано в ДРУГИ. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.