22 пожара гасиха в нашия край миналата седмица

ПожарРъководството на РСПБЗН – Троян, призовава жителите на общината да бъдат бдителни и да спазват правилата на противопожарната култура, за да се предотвратят пожарите и щетите от тях, и ги приканва да оказват доброволна помощ при погасяването им, а в случаи, че забележат такъв, да подават точна информация. Този призив е напълно основателен, защото бедата на пожарите застигна и Троянско.

До 15- часов работен ден са стигали огнеборците в община Троян миналата седмица, тъй като предимно човешка небрежност при опалване на сухи треви и храсти причини общо 22 пожара. В 5 от случаите има нанесени материални щети на сгради, овощни насаждения или горски площи. За щастие по-големи бели няма – благодарение на труда на мъжете в униформи и на помагачите – служители от Държавните лесничейства, когато пожарът е бил в горски местности, на доброволци и членове на гасачески групи в селата Врабево и Патрешко.  Служителите на РСПБЗН – Троян отчитат допълнителен труд  от 286 часа. Изразходвани са над половин тон горива и смазочни материали за около 2000 лв., а един противопожарен автомобил се нуждае от ремонт на двигателя.

Щети върху 10 дка иглолистна гора има след нашумелия в медиите пожар, лумнал в ранния неделен следобед в близост до кв.Попишка на Троян, в местността Капинчо. Сигналът е подаден в 15 ч., като поради силно усложнената обстановка там са изпратени 3 екипа на РСПБЗН. На помощ пристигат и строителни работници от строеж в ж.к. „Лъгът“,  заедно с управителя на фирмата.

Спасени са 30 дка иглолистна и 50 дка широколистна гора, 30 дка овощни насаждения. Сега една разходка на Капинчо в близост до резиденцията разкрива апокалиптичната гледка на мъртви дървета и храсти и чирншлж новсякъде, където е вилнял огънят…

Часове наред борба със стихията са водили в района на хижа „Амбарица”  20 служители на  Националния парк в сряда.  Горели сухи треви и хвойна, пожарът бил локализиран в 5 часа на следващия ден. Екип от 10 служители на РСПБЗН-Троян е бил готов да започне изкачване в ранните часове на деня, но то е отменено заради успешното овладяване на пожара през нощта. Осигурено е дежурство до 15 часа, когато е установено, че пожарът е окончателно погасен.

Същия ден лумнал пожар в дървопреработвателна фирма в Балабанско, в смесена широколистна гора и овощна градина в съседство в землището на Орешак, в спомагателна постройка на жилищна сграда в Черни Осъм.

В петък огнеборците са били повикани за борба с пожар в спомагателна стопанска постройка на жилищна сграда в Гумощник. Огънят обхванал и сухи треви в непосредствена близост до съседни жилищни и стопански сгради. Наложило се да бъде изпратен втори екип и пожарът е овладян около 22 часа. В следващите няколко часа служителите осигуряват дежурство на мястото и доизгасяват тлеещи дънери и паднали клони, защото се появил  вятър.

16 пожара в запалени сухи треви са ликвидирани преди огънят да обхване намиращи се в непосредствена близост и с реална опасност от изпепеляване жилищни, стопански и производствени сгради, вили, горски и овощни насаждения, кошери и друго имущество. Такива пожари са регистрирани в Троян (ж.к. „Смирненски“, ж.к. „Черногор“, мах. Габърска), в землищата на Врабево, Патрешко, Балканец, Орешак, Гумощник, Велчево и кв. Ново село в Априлци.

В повечето случаи пожарите са причинени от неизвестни извършители, но се работи активно за установяването им – заедно със служителите на полицията и горските стопанства. Вече се знае кой е  предизвикал пожара в района на Балканец, и има информация, че инцидентът във Врабево станал заради сезонни работници, наети за бране на сливи, за което ще им се наложи административно наказание – глоба.

Публикувано в ДРУГИ. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.