16 ноември – Ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Войната по пътищата22 са жертвите на пътни инциденти от началото на годината, на територията на област Ловеч

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 2005г. се призовават правителствата  и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като  “Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия”. През 2014г. календарният ден за възпоменание е 16 ноември.

Статистиката сочи, че всяка седмица в България при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 12 души. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, като част от тях остават с трайни увреждания за цял живот.

На територията на област Ловеч в периода от 01.01. до 09.11.2014г. са регистрирани 878 пътнотранспортни произшествия, от които 162 тежки (с пострадали участници), при които са загинали 22 и са ранени други 214 лица. В сравнение със същия период на 2013г., броя на ПТП се е увеличил с 40, тежките ПТП са по-малко с 3, броя на убитите е нараснал с 8, а ранените са намалели с 26.
С цел намаляване на вредните последици от ПТП, органите на „Пътна полиция” осъществяват контролна дейност насочена към нарушенията, водещи до възникване на тежки ПТП. Най-честото неспазване на закона от страна на водачите е шофирането с несъобразената скорост. В рамките на населените места се осъществява засилена превенция в близост до пешеходни пътеки, като се следи както за нарушения извършвани от пешеходци, така и за водачи отнемащи предимството на пешеходците.
В районите на училищата се осигурява присъствие на униформени служители в часовете на масово придвижване на ученици, като се правят и демонстрации за правилно пресичане на пътното платно, с цел осигуряване на личната безопасност на пешеходците.
Сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч ще отбележи деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия със съвместна акция с представители на БЧК. Инициативата ще стартира в 10.00 часа на 15 ноември на бул. „България” в гр.Ловеч /пред сградата на РУСО/. Водачите на МПС ще бъдат спирани и информирани за опасностите и риска, който крие неспазването на правилата за движение по пътищата.
На 16 ноември след 11.00ч., в катедрален храм „Св. Троица” в гр.Ловеч ще бъде отслужена панихида за почитане паметта на загиналите в резултат на пътни инциденти.
Статистиката и направените анализи показват, че пътните произшествия възникват най-вече поради: непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци /последиците от скоростта; намалена и ограничена видимост; от пренебрегването на техническата неизправност на превозното средство; неволно, от незнание или съзнателно нарушаване на правилата за движение; недостатъчно ниво на подготвеност на хора от всички възрасти за оцеляване в рисковата среда на пътното движение – както за управление на МПС, така и за предпазване в качеството си на пешеходец; склонност или закоравели навици да се шофира в нетрезво състояние; подценяване и неизползване на предпазните колани от водачи и най-вече от пътниците; пренебрегване на системите за безопасно превозване на деца /столчета и седалки/; преумора, афект, изнервеност, сънливост, неадекватност зад волана; пасивност на околните за решителна намеса за предотвратяване на управление на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни; недостатъчната ангажираност на семейството за обучение, възпитание и опазване на собствените деца като участници в движението и много други фактори.
Всеки месец по пътищата на страната над 700 души пострадват от пътни злополуки, от тях над 55 загиват.
На 16 ноември 2014г. приканваме всички граждани да се замислят за опасностите в пътното движение и как да се предпазим от тях. Да приканим гражданите да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка  кога преди злополуката и от кого не е било направено навреме вярно действие, за да бъде предотвратено нещастието.
На този ден за размисъл и равносметка следва да призовем водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избират разумната скорост на движение; да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране /приемане и изпращане на съобщения чрез тях/; да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект. Да си напомняме непрекъснато, че  спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение и  че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане  без инциденти.

Областна дирекция на МВР – Ловеч

Публикувано в ДРУГИ с етикети , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.