200 лв. за новородено или осиновено троянче

SAMSUNG DIGITAL CAMERA● Идеята за еднократното финансово подпомагане е далеч от илюзията, че ще доведе до бейби бум в общината, а е жест от страна на местната управа към родителството и хората, които са готови да отгледат децата си тук

Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете в община Троян прие Общинският съвет на заседание, провело се на 19 февруари. Размерът на помощта е 200 лева. Тази сума бе определена след кратко разискване, тъй като внесеният от администрацията вариант бе за 100 лв. Двойното увеличение бе предложено от съветника Николай Тодоров, който обърна внимание на факта, че сумата е облагаема, така че практика родителите ще получат 90 лева. Предложението предизвика отпор, защото средствата, заложени в общинския бюджет за този разход – 12 000 лв., са съобразени с първоначалния размер на помощта.

Решението на проблема дойде от съветника Марин Радевски, който заяви, че ще дари целево още 12 000 лева. След последвалото гласуване на сумата от 200 лв., която беше одобрена с 14 гласа „за“ срещу 7 „въздържал се“, и на целия правилник, собственикът на фирма „Калинел“ каза, че до края на следващата седмица ще преведе парите. А ако те не достигнат, в случай че се родят повече троянчета, Радевски пое ангажимент да даде още колкото е необходимо, за което залата го аплодира.

Според приетия правилник право да получи еднократната помощ има един от родителите или осиновителите на детето, вписани в удостоверението за раждане, независимо от доходите на семейството. За да отговаря на условията за еднократно подпомагане, родителят или осиновителят не трябва да е оставил за отглеждане в специализирана институция детето и да не са му отнети родителските права; детето да е до трето в семейството и да е родено или осиновено след 31 декември 2014 г.; родителите да са навършили 18 години, към датата на раждането или осиновяването, да са поне със средно образование, да са с непрекъснати здравноосигурителни права и да нямат задължения към Община Троян.

Останалите условия изискват осиновеното дете да бъде до 14 годишна възраст, към датата на осиновяване; детето (новородено или осиновено) да е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Троян, а към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен и настоящ адрес на територията на общината не по-малко от една година от датата на подаване на заявлението. Самото заявление се внася в общинската администрация в срок до 12 месеца от датата на раждането или осиновяването.

Какво още се случи на февруарското заседание на Общинския съвет четете в следващи броеве.

Румяна МОКАНОВА

Източник:  Троянски глас

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.