40-те дни на дядо Максим очертаха несплотеността по върховете на църквата

върховете на църквата в троянВарненският и Великопреславски митрополит Кирил води службата за 40 дни от кончината на патриарх Максим в храма „Успение Богородично” на Троянския манастир. Тук бе и покаялият се разколник  – Крупнишки епископ Йоаникий. Забелязваше се отсъствието на няколко от емблематичните синодални старци – Пловдивския митрополит Николай, Плевенския – Игнатий, Врачанския – Калиник и Сливенския – Йоаникий. Разбира се, всеки от тях си има причина за отсъствието , макар че времето се влоши едва вечерта, а съботата бе изключително благоприятна за пътувания.  Най-силно уважение пред паметта на Максим показаха от Софийска митрополия,  откъдето имаше 3 автобуса духовни лица и миряни.  От политиците бяха забелязани само бившият премиер  цар Симеон Втори, кметът на Троян Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет Минко Акимов.

В словото си след службата митрополит Кирил каза, че „Патриарх Максим е един добър пример на първоархиерей с голям житейски, църковен, архипастирски и административен опит, на който ние трябва да подражаваме. Пример са и неговата грижа и старание за отстояване каноничността и единството на Българската православна църква. Това трябва да бъде винаги пред очите ни и тогава ние няма да сгрешим, когато изпълняваме мисията, която ни е възложена – да изберем най-достойния от достойните архиереи за патриарх”.  Бъдещият патриарх да бъде „обединител, смирен и търпелив като Максим, Бог да го прости“, каза експремиерът Симеон Сакскобургготски .

Игуменът на манастира Григорий предложи след тъжното събитие постна трапеза за своите гости, на която имаше рибена чорба и пържена риба, тиквена баница и баклава.

3 thoughts on “40-те дни на дядо Максим очертаха несплотеността по върховете на църквата”

  1. Сплотеност имаше в Политбюро на БКП, в ОК или ГК на БКП, както и в Народната милиция, която беше силно сплотена с БКП.
    Питайте вашият любимец М.Акимов, бивш член на бюрото на ГК на БКП Троян и Началник на Народната милиция в Троян за повече информация. Tой сега е много набожен, но сигурно си спомня времената, когато проповядваха такива като него, че религията е опиум за народите.
    *
    Оставете Българската Православна Църква на мира и не и лепете клишета и поучения. Точно сега БПЦ има най-голяма нужда от спокойствие и самостоятелност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.