Бивш кмет на Троян е разкрит като щатен служител на ДС

Бивш кмет на Троян е разкрит като щатен служител на ДСБившият кмет на Троян в периода 2007-2011 г. Минко Акимов (ГЕРБ) е щатен служител в бившата Държавна сигурност. Това установи Комисията по досиетата в резултат на допълнителна проверка.

Интересното е, че Акимов би следвало да бъде разкрит още през 2007 г. като кандидат на местните избори, но това не е станало. През 2010 г. Комисията го проверява в качеството му на служител в МВР, но тогава принадлежността му не е установена. По това време личното му кадрово дело на служител в системата на вътрешното министерство се намира в МВР и не е предадено на Комисията по досиетата. От МВР са твърдели, че той е работил само линия на милицията.

Следват още проверки на Акимов през 2013 г. в качеството му на служител в Министерството на правосъдието, член на ръководните органи на Съюза на ловците и риболовците в България, а през февруари 2015 г. и като бивш кмет на Троян. В нито един от тези случаи Комисията не установява неговата принадлежност по ДС, но след проверката на местната власт в Троян тя настоява да й бъдат предадени документите, свързани с Акимов.

МВР прехвърля на Комисията личното му кадрово дело. В него се установява, че през декември 1988 г. той е назначен за началник на Общинско управление на МВР Троян (в неговата структура влиза и местната ДС), а със от март 1989 г. е изпратен на 3 месечен курс в КГБ-Москва. В личното кадрово дело на Акимов Комисията по досиетата открива и притежава от него служебна карта по ДС № 14405 от 20 декември 1989 г. На базата на тези документи Комисията обявява принадлежността на Акимов към Държавна сигурност (решение №2-482 от 24 март 2015 г.).

Публичните длъжности, които той заема след 10 ноември 1989 г. са следните:

Началник на РПУ на МВР;
Общински народен съветник до 1990 г.
Зам.-директор в Министерството на правосъдието;
Член на УС на Съюза на ловците и риболовците в България;
Кмет на община Троян от 2007 г. до 2011 г.
Кандидат за местни избори през 2011 г.;
Председател на Общинския съвет на Троян (2011-2013).
Минко Акимов е роден през 1947 г. в Троян. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи общо 34 години в системата на МВР, като 23 от тях е началник на РПУ Троян. В Министерството на правосъдието има 4-годишен трудов стаж.

В политиката влиза през 2007 г., когато става кмет на Троян, избран от листата на ГЕРБ. На следващите местни  избори през есента на 2011 г. не успява да спечели втори мандат отново като кандидат на ГЕРБ, но е избран за председател на Общинския съвет. През декември 2012 г. избухва скандал, като името му е замесено различни злоупотреби, които са разследвани от икономическа полиция, а също така и в конфликт на интереси. Местната и областната структури на ГЕРБ свалят политическото доверие от него. Акимов е сменен като председател на Общинския съвет и в момента е само общински съветник (с мандат до ноември 2015 г.).

Източник:  http://desebg.com/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.