ДДС декларации и дневници само със символи на кирилица от март

ДДС декларации и дневници само със символи на кирилица от мартСправките декларации и дневниците, които регистрираните по ДДС компании подават в НАП всеки месец, трябва да са попълнени със символи на кирилица съобразно кодовата таблица Windows 1251 с код от 20 до FF включително. Това гласят промени в Правилника за прилагане на закона за данъка върху добавената стойност, които влязоха в сила от началото на март. Февруарските ДДС декларации и дневници ще се подават до 14 март 2012 г. по стария начин – без контрол на символите. Мартенските ДДС документи, чийто срок е до 14 април обаче ще се подават по новия начин, като компютърната система на НАП ще отказва приемането на декларации и дневници, които не са  попълнени в съответствие с кодовата таблица.
НАП ще информира персонално всяко регистрирано по ДДС лице, както и разработчиците на счетоводен софтуер в страната, за промяната. До края на март приходната агенция пуска на сайта си и безплатен програмен продукт за обработка на ДДС и VIES документи под Windows, който ще следи автоматично и за символите в текстовите полета.
Допълнителна информация за новите изисквания  може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.