Днес се включваме в почистване и залесяване

Днес се включваме в почистване и залесяванеЗа отбелязване в национален мащаб на Деня на Земята – 22 април, МОСВ чрез ОП “Околна  среда”, заедно с МЗХ, са партньори в съвместна кампания за засаждане на дръвчета, организирана от вестник “24 часа” по повод 21 години от създаването на вестника.
Събитието за залесяване с фиданки е на 21 април, събота, в 21 града в страната, сред които е и Троян.  Идеята е точно в 11 часа дръвчетата да бъдат засадени едновременно във всички участващи градове. Местата за залесяване са определени от общината, а  фиданките се предоставят от Министерството на земеделието и храните чрез регионалните му структури по места. При нас – от Държавното горско стопанство –в Троян.

Вестник “24 часа” е подготвил подарък за участниците – всеки, който засади дърво тази пролет, може да се снима с него и да изпрати снимката в редакцията . На 1 юни ще бъде обявен победителят.

         Денят на засаждането е само ден преди Международния ден на Земята, който тази година се отбелязва под мотото “Да мобилизираме планетата Земя”.

Община Троян още преди месец взе решение по повод Световния ден на Земята – 21 април, да засади дръвчета. Това ще стане днес, събота, от 9.00ч. до 12.30ч. на терена до баскетболното игрище на  Професионалната гимназия по механоелектротехника и пешеходните алеи, свързващи блок “Развитие – Калейца” и ул. “34-ти Троянски полк”. Ще бъдат засадени  дугласка ела, сребрист явор и червен дъб. Надяваме се  към администрацията да се присъединят и  хората от  къщите и блоковете в района.

Отделно от това училищата и институциите ще почистват на определени райони, като Общината  ще им подсигури чували и ръкавици.

Ето графика:

         Почистване на  парк “Капинчо” -младежи ГЕРБ;

НУ “Св.Св. Кирил и Методий” – около училището;

НУ “Христо Ботев” – около училището;

Поделението -100  служещи ще почистват  реката в района Детската градина  – моста  до “Витекс”;

Пожарна – почистване на брега на реката около сградата;

35 човека по социални програми ще чистят брега на реката от моста при ЧЕЗ до моста при  Полицията.

РУ “Полиция” – почистване на брега на реката в района;

ОУ “Иван Хаджийски” – стадиона, Дрянската чешма, подхода към църквата;

СОУ “Св.Климент Охридски” – чистят парк “Лъгът”, част от реката;

СОУ “В.Левски” – 900 души ще почистват прилежащия скат и Алдица.

ПГМЕТ – 150 души ще чистят велопътека до паметник Васил героя;

На стадиона служителите от отдел „Образование, спорт, духовни дейности” в Общината ще засаждат райграс в памет на внезапно напусналия ни Кольо Стоименов, когото погребаха вчера.

 

 

Маргарита Генкова

“Връзки с обществеността”

One thought on “Днес се включваме в почистване и залесяване”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.