Ексминистър с лекция пред учители по БЕЛ

Лекцията на бившия просветен министър Владимир Атанасов бе изненадата, подготвена от старши експерта по български език и литература в РИО – Ловеч Соня Недкова на семинара за учителите  по роден език от областта. Семинарът бе в Трявна и съвпадна с Деня на студентите Осми декември, скъп на всеки, седял на студентската скамейка.

Владимир Атанасов сподели, че с вълнение застава пред учителите и припомни онези години, в които срещу него е имало дори злостна медийна атака заради планираното въвеждане на матури в края на средното училище. „Хубаво е да има качествено образование и то да се контролира на определен етап”, каза бившият министър, като добави, че друг е въпросът за практическото осъществяване на това сега. Присъствието му бе свързано с особено вълнение и за учителката Димитринка Винчева от СОУ”Васил Левски”, в чиито ученици преди 10 години министърът изнесе открит урок върху философските поеми на Пенчо Славейков в препълнена с журналисти класна стая. Атанасов говори по темата за междутекстовия диалог в обучението по литература, необходим за „разширяване на културните хоризонти във време, когато лумпенизацията на обществото е в ход”.

Особено полезно за преподавателите на семинара бе споделеното  от  младата учителка от Добрич Маргарита Христова за обучението чрез проекти в работата по БЕЛ, което превръща книгите в близки на младите хора, кара ги да съпреживяват, да работят в екип, да усвояват, забавлявайки се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.