ПЛАНА „СИДЕРОВ“ (Платена публикация)

ПЛАНА „СИДЕРОВ“ПП „АТАКА” с огромно съжаление отчита факта, че гражданите на Република България са с най-ниски доходи не само в рамките на Европейският Съюз. Българите са по-бедни дори от гражданите на страни от Латинска Америка и Третият свят. Покупателната способност на нацията е една от най-ниските в световен мащаб. Мизерията се е вкоренила трайно и безпощадно в живота, битието и всекидневието на българите. Изключително ниските доходи под формата на заплати в държавния и частния сектор, подигравателният размер на пенсиите и изключително високата безработица са белезите на днешния икономически модел. Основни стоки от първа необходимост, като хранителни продукти и лекарства са по-скъпи от подобни в множество държави от Европа, докато в същото време заплатите в страната ни са средно с 8,7 пъти по-ниски от тези в ЕС. С най-ниските доходи в ЕС, българите са принудени да заплащат най-скъпите мобилни разговори, най-високите нива на лихви по кредитите, което от своя страна задушава българският бизнес и предприемачество.Лихвите по кредитите в България надвишават средно 2,5 пъти тези от държавите членки на ЕС.Факт, който сам по себе си лишава стотици хиляди млади български семейства от възможността да придобият свой собствен дом, или просто ги превръща в икономически роби. Роби, които в последствие попадат в лапите на топлофикационните, електроразпределителните и водоснабдителните дружества. Докато цените на всички стоки и услуги в България достигнаха, надминаха или се приближават максимално до тези в държавите от Европа, заплатите и пенсиите в страната ни биват „замразени” и дори редуцирани в редица сфери на икономическият живот. Инфлацията и безспирното увеличение цените на комуналните разходи на домакинствата (парно, топла вода, ток, газ, дърва, въглища и др.) не биват догонвани от ръст в доходите на населението. Благодарение на политиката по дерегулацията на пазара, българската държава е абдикирала от своите конституционни задължения и функции. Стратегическите отрасли и подземните ресурси на страната (енергетика ЕРП-та, мобилни оператори, златодобив, минерални води, държавни земеделски земи и др.) ни биват безконтролно експлоатирани от чужди компании, които изнасят печалбата извън територията на страната. Чуждестранни фирми продават на българските граждани собствената ни вода (справка: Софийска вода – Veolia Water) и изнясят печалбите навън. Чуждестранните електро-разпределителни дружества като чешката държавна компания ЧЕЗ, която постоянно повишава цените на електроенергията в страната ни, изнася печалбата навън, с част от която печалба се изплащат пенсиите на чешките пенсионери. В същият момент българските пенсионери в огромната си част получават 136 лв. на месец, и са поставени на ръба на физическото оцеляване. Българските граждани биват буквално ограбвани от създадените монополи.

Трудещите се в частния сектор граждани, биват безпощадно експлоатирани от олигарсите и едрият капитал. Същите тези олигарси, които по един или друг начин придобиха цялата реална икономика на държавата и днес отчитат десетки милиони левове печалба на годишна база. И нека не попадаме в заблуда. Практиката в България е доказала, че колкото и десетки милиони да спечели олигарха, той не желае нито да инвестира в ноу-хау и модернизацията на своето производство, с което да повиши производителността на труда, нито желае да повиши заплатите на своите служители, дори ги забавя с месеци, докато необезпокояван харчи милионите си. Всичко е сведено до експлоатацията на работниците. В последствие се говори, че производителността на труда на българските работници била средно 40 % процента от тази на европееца и за това той получава около 400-500 лв. месечна заплата (при голям късмет). А аз питам, защо при 40 % производителност на труда спрямо европееца, българският работник не получава от олигарха средно 40 % от възнаграждението на европееца или 500 евро ? Опитват се да ни втълпят, че българина бил мързелив и за това имал по-малка производителност, и съответно по-ниско възнаграждение. Не е така, всичко опира до новите технологии и модернизацията, просто защото за един час с лопата ще изкопаете много по-малка дупка в земята, отколкото аз, за един час с багер. Това няма да Ви направи по-мързеливи от мен. В крайна сметка олигарсите са тези, които не желаят да инвестират в ноу-хау. Ако няма законова рамка за минималното заплащане и строг контрол от страна на държавата по нейното изпълнение, то Вие винаги ще бъдете експлоатирани и ще получавате по-ниско възнаграждение дори от хората в Третият свят, както е в момента.

Разглеждайки възнагражденията в частният сектор, ние сме длъжни да си зададем и друг важен за обществото въпрос. Как е възможно цените на определени стоки и услуги предлагани от бизнеса в България да надхвърлят цените на същите стоки и услуги в държавите от ЕС, а в същото време бизнеса в Европа да изплаща по-високи заплати на заетите в даденият сектор, в сравнение с нас ? В подкрепа на тази теза, ще Ви запозная със един кратък и лесно разбираем пример.

Страната ни представлява 3,5 пъти по-голям пазар от този в Словения спрямо населението на двете държави. Пазарът в България се равнява на 7,037,935 млн. потребители, докато пазарът в Словения наброява почи 2 милиона потребители. Корпоративният данък в България е 10 %, а този в Словения е 20 %. Цената на прясното мляко за крайните потребители е 0,92 евро цента за литър в България и 0,86 евро цента за литър в Словения. В същото време, служителите в сектора на млекопреработване, дистрибуция, търговия получават минимална работна заплата от 138,05 евро в България и 763,06 евро в Словения. Може ли някой икономист, финансист или мениджър от частния сектор в страната ни, да отговори на българският народ на следният въпрос ? Как е възможно фирмите в сферата на млекопреработвателната индустрия, дистрибуция и търговия в Словения да плащат 10 % по-висок корпоративен данък от този в България, да имат 3,5 пъти по-малък пазар за своята продукция, която продават на крайният потребител с 0,6 евро цента по-ниска цена от тази в България и същевременно да плащат на своите служители минимална работна заплата от 763,06 евро срещу 138,05 евро в България ? Да не забравяме, че горивата и тока в Словения са малко по-скъпи от тези в България, което допълнително оскъпява крайният продукт.Някои ще кажат – имат износ, да и българските фирми имат износ. Както ясно виждаме, словенските фирми продават даден продукт на по-ниска цена за крайният потребител, на по-висока производителна стойност, плащат по-висок корпоративен данък – цели 10 %, имат по-висока осигурителна тежест за своите работници и в същото време плащат 763,06 евро минимална заплата на своите служители. И не фалират – дори напротив – отчитат сериозни печалби ! Могат и ще да бъдат дадени още десетки подобни факти. Съпоставка между работни заплати и цени на хранителни продукти, лекарства, мобилни разговори, туризъм и т.н, но нека продължа по същество Ако се вгледаме детайлно в днешната икономическа система на България, ще разберем, че всъщност тя страда от една болест. Това е болестта на безкрайната човешка алчност. Единствения лек за тази болест се нарича – държавна регулация. Щом фирмите в България могат да продават своите продукти на европейски цени, значи могат да плащат и европейски заплати. При липсата на държавна регулация ставаме свидетели на фирмената вакханалия, която иска да трупа богатсва и капитали за кратък период от време въз основа на експлоатацията. Разбира се, ние сме длъжни да отбележим, че не е морално и правилно да поставим всички юридически лица в страната ни под един общ знаменател. Разбира се, че има някои фирми, които за начало биха изпитали трудност да заплащат подобни заплати- но ще стигнем и до този момент.

Въз основа на всичко гореописано е пределно ясно, че Република България изпитва незабавна нужда от напълно нова социално- икономическа програма и практически приложима стратегия с цел изкореняване на настоящата всеобхватна мизерия и икономическото робство, на които са подложени българските граждани. Именно поради това, групата от експерти технократи, икономисти, финансисти, енергитици, минни и хидро инженери, експерти по национална сигурност и др. от ПП „АТАКА” създадоха Плана „СИДЕРОВ”.

Плана „СИДЕРОВ” предлага, връщането обратно в български ръце на абсолютно всички стратегически отрасли на икономиката и подземните ресурси на страната, които бяха разграбени и отдадени на концесия от национално безотговорните правителства управлявали държавата през последните 22 години. Тук трябва да бъде пределно и кристално ясно следното. Ние твърдо заявяваме, че ПП „АТАКА” НЕ готви масова национализация. Всеки един чуждестранен инвеститор е добре дошъл в страната ни. Ние приветстваме всяка една компания, която инвестира в България и създава работни места. Тук ние говорим за връщане обратно в държавни ръце на златодобив, електроразпределителни дружества, мобилни оператори (от гледна точка на националната сигурност), минерални води, мини и др. Говорим за природните ресурси на страната, които са национално богатство. Експертите от АТАКА ясно изчислиха, че с приходите от тези сектори, държавата ни автоматично и веднага може да повиши минималните пенсии в размер на 500 лв. на месец, и да увеличи минималната работна заплата на всички държавни служители до ниво от 1000 лв. на месечна база. По този начин, значително ще се увеличи покупателната способност на приблизително 3 млн. български граждани. Тези свежи финансови средства ще се влеят и циркулират в икономиката на страната, като по този начин ще повишат приходите и печалбите в частният сектор. Държавата под управлението на ПП „АТАКА” ще увеличи минималната работна заплата до ниво от 1000 лв.

Плана „СИДЕРОВ” е в размер на 100 страници, като ще се спра на някои основни несподелени до този момент направления. Разработени са проекти за държавни програми за заетост, практически издържани. Само един от проектите гарантира разкриването на приблизително 300 000 работни места на територията на цялата държава. Чрез подобни програми, ние сме в състояние да се преборим с безработицата в провинцията и да спрем емиграцията и урбанизацията. Чрез тези проекти ще можем да поемем хората, които ще бъдат съкратени от частният сектор. Както стана ясно, продукцията от тези проекти ще бъде насочена към държавите от БРИК, тъй като данните показват наличието на един огромен пазар, в който се създаде една огромна средна класа. Ясно, е че тук не можем да предоставим Плана „СИДЕРОВ” в цялостния му вид. Съвсем скоро той ще бъде публикуван в книга и ще бъде създаден филм за него, където ясно, точно и коректно всеки българин ще може да се запознае с цялостното му съдържание и сам да реши дали е изпълним.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.