Георги Марков: Балканската война е връх в нашата история

Почетохме неотдавна 100-годишнината от Балканската война с няколко прояви, като особен интерес предизвика организираната от Общината среща с прочутия историк акад.Георги Марков.

Пред препълнена зала с хора от всички възрасти ученият говори без излишен патос за събитието, като изтъкна, че то е връх в нашата история и че благодарение на него България се превръща в геополитически фактор на Балканите. Акад.Марков спомена една подробност пред любопитната публика  – че тогавашният финансов министър, който иначе щедро отпуснал средства за въоръжение, се „стиснал” за едни 200 000 лв., поискани за новооткритата в Германия ваксина против холера. Това довело до повече жертви на епидемията от холера при Чаталджа, отколкото на самото бойно поле. Тази грешка повече в нашата армия обаче не допуснали, затова при следващите войни нямало подобни проблеми.

Георги Марков подчерта неверността на твърдението, че човешкият живот се обезценявал по време на война – той винаги е ценен, но в онези славни месеци „нашите дядовци са знаели за какво умират”. Ученият изтъкна и изумителното самочувствие, демонстрирано от нашите – 4-милионна България се изправя срещу 26-милионната империя, разпростряла се на 3 континента. Армията ни обаче е била на изключителна висота, дори тогавашният френски министър на войната дал най-високата за нея оценка:”100 000 армия да имам, но да е българска”.  Академикът подчерта и още едно важно обстоятелство, дало голямо предимство на българите – тяхната грамотност. От 10 наборника 7 са били грамотни, докато в османската армия само един на десет знаел четмо и писмо. Затова и офицерът Мустафа Кемал, бъдещият Кемал Ататюрк, заявил:” Вашето образование победи нашата неграмотност”. „Това е една победа и на българските учители”, каза акад.Марков.

За съвременния хал на българина ученият каза, че „политиците трябва да четат повече история”, както и че „икономиката решава вече, икономически трябва да станем по-добре”. 

На въпрос от залата дали има опасност от сепаратизъм ученият отговори, че ОМО”Илинден” издава вестник в Благоевград, а Службата за сигурност само наблюдава това, в Родопите някои сили са започнали да говорят за „помашка нация”, в Гърция е издаден гръцко-помашки речник, но помаците са читави хора и няма да позволим да бъдат обособявани – те са българи, изповядващи исляма, изключително читави като хора. А за да са по-дистанцирани и да се усещат различни, вина имат и българските християни. „Противопоставянето е опасно за нашето бъдеще, трябва да сме единни”, предупреди историкът, като припомни, че певицата с песен в Космоса Валя Балканска е помакиня и е рекламно лице на патриотите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.