И народните представители са против одържавяването на общинското ВиК дружество

По покана на кмета на  Община Троян Донка Михайлова и председателя на ОбС Минко Акимов, на 28 май, се проведе среща с народните представители от Ловешки многомандатен район  д-р Анатолий Йорданов, д-р Станка Лалева, Кръстю Ачков,  Димитър Горов и К. Гумнеров. На нея присъстваха и  общинските съветници инж. Дилян Енкин – председател на постоянната комисия “ТСУ и инвестиционна политика” и Йордан Данков – председател на постоянната комисия “Бюджет, финанси и икономика”.

Повод за тази среща е   Декларацията на Общински съвет-Троян относно  предвижданите  промени в Закона за водите и по-конкретно – одържавяването на общинските ВиК дружества.  Г-жа Михайлова  очерта пред народните представители стъпките, които общината е предприела до този момент  по въпроса и отправи  към тях  настоятелна молба за обединяване около една обща позиция и съдействие при решаване на този проблем. Председателят на ОбС представи  Декларацията, която е изпратена до Народното събрание.

Кметът запозна присъстващите с проведените до този момент срещи с НСОРБ и с председателя на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски.  Г-жа Михайлова акцентира върху факта, че предлаганите промени, т.е  одържавяването на ВиК дружествата  и свеждането до минимум ролята на общините, не е в интерес на хората. От 23 общински ВиК дружества  около 10 работят добре, което  означава: значително по-ниска цена на водата за населението от  тази на държавните дружества;  ежегодно инвестиране на 600-700 хил.лв. в реконструкция на водопроводната мрежа, което от държавното дружество не може  да се очаква;  постигнато в годините непрекъснато снижаване на водозагубите, в резултат на което Троян от община, в която имаше продължителни и трайни проблеми с  режим на водата, вече такъв проблем не съществува и т.н.

Това, за което НСОРБ и ние настояваме, подчерта Донка Михайлова, е да се въведат критерии за качество / цена, разширяване на мрежата, качество на водата и др./, и когато се докаже, че едно общинско дружество отговаря на тези критерии, то не би трябвало да бъде закривано”.

         Общинските съветници  коментираха и един друг  въпрос – как едно общинско дружество ще бъде ликвидирано по силата на закона. То е създадено от принципала – Общинския съвет и ако  той не желае да гласува за тази ликвидация, тогава  си задаваме въпроса какво следва.  Отговор  законът не дава. И  друго – какво се случва с европейските проекти. На практика Община Троян инвестира за изграждане на съоръжението / пречиствателната станция/, плаща финансови корекции / за нас това са 1 млн.800 хил.лв./,  и в крайна сметка трябва това съоръжение да бъде подарено на държавата. “Много са въпросите, на които не получаваме отговор, бе категорична г-жа Михайлова, но считам, че здравият разум ще надделее. Затова разчитаме на вашата помощ”.

 

         Всички народни представители бяха единодушни в позицията си, че застават и се обединяват около становището на Община Троян. Инж. Енкин предложи да  се разговаря и да бъдат привлечени  и народните представители от Плевенския район. Ще бъде подготвен текст с конкретни  предложения за промяна в законопроекта,  който ще бъде представен на  депутатите.

Маргарита  Генкова
“Връзки с обществеността”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.