Избраха „Консорциум Троян газ“ АД да доведе синьото гориво в Троян

Избраха "Консорциум Троян газ" АД да доведе синьото гориво в ТроянДКЕВР обяви кандидата, който е спечелил лицензия за извършване на дейността „разпределение на природен газ“ на територията на община Троян. На заседание, проведено в първия ден на месеца, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е класирала кандидатите в конкурса за определяне на титуляр на лицензията, като първо място е отредено за „Консорциум Троян газ“ АД; а второ – на Обединение „СТАРТЕНЕРЖИ“ с участници „Енержигруп“ АД,  „Старт Инженеринг“ АД и „Термогазсервиз“ ООД.
Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, който е към края си. Ако това бъде направено, то за газификация на Троян ще можем да говорим отново след  няколко години, твърдят от Общината.
Тези конкуренти за газифицирането на Троян заедно с печално известния тук покрай фалита на „Елма“ АКБ „Форес“ още през юни 2008 г. на извънредно общинско заседание представиха своите оферти. След като първите две обединения подадоха офертите си в ДКЕВР, още тогава се очакваше да спечели „Консорциум Троян газ“. След това обаче – въпреки усилията на тогавашния кмет Минко Акимов – нещата се проточиха и газифицирането взе да изглежда все по-голяма химера, една от причините за упадъка на града.
Кой е избраният кандидат?

Консорциум Троян газ АД – Троян  е с предмет на дейност Проектиране, строителство и експлоатация на газоразпределителни мрежи и системи;внедряване и управление на иновационни технологии за използване на системи за комбинирано производство на енергия;изграждане, поддръжка и експлоатация на вътрешни инсталации;изграждане на газостанции;изграждане на съоръжения за доставка на природен газ;извършване на всякакви други търговски сделки и дейности, незабранени със закон или друг нормативен акт. Председател на Съвета на директорите е Михаил Стефанов Савов, в Съвета на директорите влизат Йохен Бремме, който е и изпълнителен директор на дружеството, Търговско дружество „Варна Про“АД и търговско дружество „Екогаз Сервиз“ООД със седалище Варна и представител Александър Дуков. Мандатът на този СД изтича през 2016 г. В консорциума влизат дружествата „Фервалтунгсгезелшафт“,“Варна Про“ АД,“Екогаз Сервиз“ООД. „Варна Про“ има опит в дейности с пренос и разпределение на газ още от 1994 г., дело на това дружество е изграждането на газоразпределителната мрежа за регион Добруджа и регион Тракия. „Екогаз Сервиз“ от 2004 г. е изградила множество битови, сградни, площадкови и промишлени газови инсталации. Третият партньор – немско дружество, се занимава с финансово обезпечаване на проекти.
Консорциумът има капитал 250 000 лв., разпределен в 2500 акции с номинал 100 лв.
„Юнионбанк“ е заявила намерение да финансира инвестиционния проект на консорциума за Троян с 3,5 млн.евро и погасителен срок 5 години.
В предложението на „Консорциум Троян газ“ за първите 10 години са включени за газифициране Троян, Врабево и Добродан с мрежа от 72,9 км. На отхвърления кандидат Обединение „Стартенержи“ са предвидени Троян и всички села с мрежа 143,2 км. „Троян газ“ ще включи 35 стопански потребители и 1870 битови , „Стартенержи“ – 81 стопански  и 3740 битови. И двамата кандидати са декларирали 30% от потенциалните потребители в битовия сектор да бъдат газифицирани.
Справката за финансовото състояние на двете кандидатствали обединения също сочи по-добро състояние на отхвърления кандидат. Единствено по привлечени средства спечелилият консорциум има някакво предимство пред своя съперник. В  решението на Комисията обаче се казва, че представените от „Стартенержи“ доказателства за обезпечаване със собствени средства не са достатъчни. Вероятно това е натежало при избора. Иначе сравнението между двете оферти буди най-малкото недоумение у непредубедения читател. Но като се има предвид, че основната цел е да бъде газифициран Троян, може би трябва да се молим това да не се отложи прекалено във времето заради обжалване на решението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.