Изложба на интересни творци, гостува Теодосий Спасов

12 юли, 18 часа, галерия „Серякова къща”. Едно рядко арт събитие очаква ценителите – ще бъде открита съвместна изложба на Иван Шопов /графика/ и Иво Христов /фотография/. Със специалното участие на Теодосий Спасов, за да чуем  неземната музика, която свири. Ето повече информация за творците, предоставена от галеристката Мариела Шошкова.

Иван Шопов е роден през 1982 г. в гр. Троян и е свързан с изкуството от много ранна възраст. Отгледан в ателието на майка си ( Поля Шопова ) той започва да рисува на 6 години и от тогава не може да спре. В продължение на 5 години  изучава керамика, приложни изкуства и скулптура в Художествената гимназия в родния си град. Тогава Иван за първи път експериментира с техниката „суха игла“ и открива афинитета си към графиката. След като завършва СХУПИ в Троян, той кандидатства в Националната Художествена Академия в София и е приет в класа на проф. Христо Стайков. Там усъвършенства графичните техники суха игла и литография.

По време на следването си Иван започва да се занимава и с музика, като живота в София му дава възможност да свири пред големи аудитории.

През 2005 г. е издадена първата му винилова плоча с негова музика, след което той решава да продължи напред със своите музика и изкуство и да превърне креативността си в кариера. До момента Иван има над 70 издадени плочи и е изнасял концерти из целия свят.

 

 

Иво Христов е роден през 1961 г. в София.
Завършва компютърна графика и интерактивни технологии,  и е един от основателите на музикална компания ДЖО – ДИЛЕМА, занимаваща се с продуцентско – издателска дейност и звукозапис. От 1989 г. работи като графичен дизайнер на музикални продукти. До момента е направил художественото оформление на над 100 албума, и е работил с именити български и чужди музиканти, между които: Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Иво Папазов, Арабел Караян, Анатолий Вапиров, Антоний Дончев, Стоян Янкулов и Елица Тодорова/ на които е продуцент и издател на албума „Дръмбой” /, Лили Иванова, Константин Цеков от ФСБ, Камелия Тодорова, Ангел Заберски, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, Ирина Флорин, Графа, Георги Христов, Кирил Маричков, Стефан Вълдобрев, групите SUPERMAX, SELIAH, STRANGERS, STONEHENGE, НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, ТИБЕТСКИ СЪРЦА / на които е продуцент и издател / СИГНАЛ,  УИКЕДА, БУЛГАРО, ВИОЛЕТОВ ГЕНЕРАЛ, АНИМАЦИОНЕРИТЕ, БУЛГАРА, АКАГА, JP3, и много други.
През 1999 г. основава собствена музикалната компания КУКЕР МУЗИКА  и продуцира и издава едни от най – качествените албуми със традиционна и съвременна българска музика: „Панаир” на Иво Папазов спечелил голямата награда на BBC, „Хармонии” на ЕВА Квартет,  „Ултрамарин” на Теодосий Спасов, „ Дом № 13” на Антоний Дончев, „Благословен си Господи” на Милен Иванов и Даниел Спасов, „Нещо е екнало” на КОРОВА, музиката от филма „Циганско лято” в изпълнение на оркестър Карандила и др.
Автор и водещ на предаванията за етно музика  „ТРОПИКАЛИСИМО” по RFI  и „Часът на Дилема Студио” по Дарик Радио.
През  ноември 2008 осъществява изложба с негови фотографии под мотото” КУКЕРИ – Хора камбани  – хора звънци” .
През 2009-та година по повод 10 годишнината на КУКЕР МУЗИКА  излиза и арт проекта БALKANSKY – „Кукер” в ограничено луксозно издание на което Иво Христов е аранжор, продуцент, издател и разбира се графичен дизайнер и фотограф.

One thought on “Изложба на интересни творци, гостува Теодосий Спасов”

  1. Поздравления за организаторите! Това наистина ще е културно събитие за нашия град!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.