Износът на дървесина за Гърция застрашава снабдяването на населението

Дърводобивните фирми са се ориентирали към износ на дърва за Гърция, където има търсене и цените са по-високи от тези в България. Така изостава снабдяването на населението с дърва за огрев и това буди особена тревога у ръководството на община Троян, стана ясно на проведеното в четвъртък заседание на Общинския съвет. Кметът Донка Михайлова каза от трибуната, че това е факт, и че се появява проблем при снабдяването на населението с дърва за отоплението, а преобладаваща част от жителите на общината са точно на този вид гориво.. Същевременно фирмите имат и цени, недостъпни за все по-обедняващата маса от хората. На предишното  общинско заседание, състояло се в началото на октомври, бе решено в землището на Дълбок дол поземлен имот от общински горски територии да бъде предоставен на населението- чрез продажба на стояща дървесина на корен по ценоразпис. Цената е съобразена с ниските покупателни възможности – 15 лв. на корен. За хората, които са с трудна подвижност или по-възрастни и без помощ, и тази възможност може да се окаже непосилна, изрази тревогата си троянският кмет. Общинският съвет прие решение, с което  определи кои участъци от общинските гори  в землищата на селата Дълбок дол, Гумощник, Калейца и Шипково да се ползват през 2013 г. чрез продажба на дървесина на корен.

8 thoughts on “Износът на дървесина за Гърция застрашава снабдяването на населението”

 1. Извинявайте, кой повдигна въпросът за дървесината, за цената на дървата за огрев, за цялата тази идиотщина по прецакване на местното население с безумните цени на дървата за огрев, които са по-високи дори от цената на която се изкупуват дървата за Гърция и т.н.
  Кой повдигна въпросът и ако не го беше повдигнал, щеше ли някой изобщо да се обади, вкл и кмета на общината?
  Има видеоматериал от сесията и всеки може сам да се убеди за какво става въпрос! Което провокира следващия ВЪПРОС:
  ИМАТЕ ЛИ ЗАБРАНА И ТУК ДА КАЗВАТЕ КАКВА Е ИСТИНАТА И КАКВО РЕАЛНО СЕ СЛУЧВА НА СЕСИИТЕ НА ОбС ТРОЯН???

 2. САКЪН! Недей така! Представи си 1000 като Пеевски………… О, УЖАС!

 3. Бравус Реалиста, никой не мое си представи иляда кат него, никой не мое си представи че нема си останете малоумниците на Европа, никой не мое си представи че мое живеете у нещо по различно от разруха упадък и простотия. Представете си обратното….. О, УЖАС!

 4. Топ реалиста, някога ходил ли си на училище? Много жалко! Много! Но от начина, по който пишеш, човек може да разбере как(колко) можеш да мислиш…

 5. Има ли значение дали АТАКА или БКП повдига въпрос за дървата за огрев, когато тях или ги няма, или не са по джоба на обикновения гражданин? Ще спрете ли най-после с тези междупартийни простотии и дразги! Гледайте кое е добро за населението и кое не! Другото може да си го заврете… знаете къде!

 6. Чужденец, вземи малко да се ограмотиш, да посъбереш информация, да помолиш някой да ти обясни нещата и чак тогава си давай мнението.
  Ако не беше АТАКА да повдигне въпросът, всички щяхте да продължите да си мълчите, да се снишавате и да стоите завряни в мишите дупки.
  Хем искаш добро за населението, хем плюеш по АТАКА, която единствена скочи да защити интересите на гражданите заради липсата на дърва и с високата цена на дървата за огрев.
  Какво искаш в крайна сметка? Явно и ти самият не знаеш.
  То бива злоба и малоумие, ама чак толкова не бива.
  *
  Общината годишно добива от собствени гори хиляди кубици дървесина за огрев. Какво става с тази дървесина и защо не се използва този ресурс за регулиране на цената на дървесината, както и за местно потребление по селата и в Троян и т.н. – ей това пита АТАКА и пита защо не се прави!!!
  Разбра ли, отворко, с ник „чужденец“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.